Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Onthechten van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het

Dit artikel is een artikel van DNYS x Bedrock

Kun je je nog een leven voorstellen zonder je smartphone? We staan continu in verbinding met elkaar en de wereld om ons heen. Onze smartphones hebben een wereld geopend naar nieuwe mogelijkheden. De vraag is alleen of dat wel zo goed is voor ons welzijn.

Wist je bijvoorbeeld dat ruim 70 procent van de Nederlandse jongeren verslaafd is aan hun mobiele telefoon? En dat we daadwerkelijk afkickverschijnselen ervaren als we onze telefoon voor langere tijd niet gebruiken, zoals bij verslavingen aan drugs, alcohol en en gokken?

En zo zijn er nog meer donkere kanten aan onze dagelijkse dosis digitaal genot. Daarom is het heel belangrijk om af en toe bewust van onze telefoon te onthechten. Dat geeft je de kans om weer in verbinding te komen met jezelf.

Merk je dat je het moeilijk vind om je mobiel weg te leggen of dat je meer tijd doorbrengt met scrollen dan je lief hebt? Dan is een mini-digitale detox misschien precies wat je nodig hebt.

De donkere kant achter onze digitale schermen

Smartphones hebben de manier waarop we met elkaar communiceren enorm veranderd en hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Er zit echter ook een schaduwkant aan. Te veel schermtijd kan een negatief effect hebben op je gezondheid. 

De negatieve effecten van te veel schermtijd

Er zijn nogal wat redenen om af en toe bewust wat afstand van je telefoon te nemen. Om er een paar te noemen: 

 • FOMO: de ‘Fear Of Missing Out’. Iets wat nog niet bestond vóór de komst van social media. Het is de angst die we ervaren wanneer we denken leuke of waardevolle ervaringen te missen die anderen wel lijken te ervaren. Bijvoorbeeld als we thuis op de bank zijn en niet op dat ene leuke festival. Posts op social media geven ons (vaak onterecht) de indruk dat anderen een leuker leven leiden dan wij en dat we continu iets ‘missen’. Dat maakt ons er niet gelukkiger op.
 • Informatie overload: een continue stroom van nieuws, communicatie en meldingen kan ons zenuwstelsel overprikkelen. Dat kan onder andere leiden tot meer stress, angstgevoelens en minder productiviteit.
 • Moeite om te concentreren: onze aandachtsboog wordt steeds korter door een overload aan informatie waar ons lichaam niet voor gebouwd is. Daardoor kunnen we steeds meer moeite krijgen om ons voor langere tijd te concentreren.
 • Verslaafd aan social media: je las het al eerder, 70% van de Nederlandse jongeren is verslaafd aan hun smartphone. Social media is zo ontworpen dat het je aandacht vasthoudt. Maar niet op een gezonde manier. Het zorgt ervoor dat je brein steeds kleine beetjes dopamine - een ‘feelgood hormoon' - aanmaakt, wat ons feitelijk in dopamine junkies verandert. We raken verslaafd en kunnen steeds minder lang zonder onze telefoon.
 • Tech Neck: wist je dat er zoiets bestaat als een tech neck? Als we meerdere uren per dag omlaag kijken naar onze telefoon ontstaat er grote druk op onze nek, waardoor ons hoofd uiteindelijk meer naar voren gaat staan.
 • Slaapproblemen: niet alleen kan het moeilijk zijn om je telefoon weg te leggen voor het slapen gaan. Het blauwe licht van je telefoon brengt je natuurlijke ritmes van waken en slapen in de war, waardoor je moeite kunt hebben om in slaap te vallen.
 • Moeite om je echt te verbinden: met jezelf, maar ook met de mensen om je heen. Door onszelf continu af te leiden, houden we op met voelen en onderdrukken we de verbinding met onszelf. Daarnaast zit overmatig gebruik van je telefoon quality time met je geliefden in de weg, wat je relaties negatief kan beïnvloeden.
En zo zijn er nog meer nadelen te noemen.

Mini-digital detox: dit zijn de voordelen

Gelukkig kunnen we wat doen aan onze afhankelijkheid van onze telefoon. Door af en toe onze telefoon een poosje bewust weg te leggen bijvoorbeeld. Zie het als een mini-digital detox. Als je regelmatig een mini-digital detox in je week inplant, zul je onder andere de volgende voordelen ervaren: 

 • Verbeterde slaap
 • Minder stress (en minder FOMO)
 • Meer quality time voor jezelf
 • Een positief effect op je mentale gezondheid
 • Verbeterde houding
 • Verbeterde relaties
 • Verbeterde concentratie

Onthechten van je telelefoon, zo doe je dat - mini digital detox met yoga

Zo onthecht je bewust van je telefoon

Kies momenten in de week voor een mini-digital-detox. Een moment om bewust je telefoon weg te leggen en jezelf een break te geven van de constante stroom aan digitale prikkels, meldingen en likes om weer écht in verbinding te komen staan met anderen en bovenal jezelf.

Quality time met anderen

Je kunt onthechten van je telefoon door hem op bepaalde momenten bewust opzij te leggen in verbinding met anderen. Laat je telefoon bijvoorbeeld in je tas als je met een vriend of vriendin hebt afgesproken. Voel je de impuls opkomen om je telefoon te checken?

Observeer die impuls, zonder er meteen op te handelen. Je zult misschien merken hoe vaak je neiging hebt om naar je telefoon te grijpen. Door je er bewust van te zijn zonder eraan toe te geven, zul je merken dat die impuls steeds zachter wordt en kun je bewust ‘afkicken’.

Quality time met jezelf

Een prachtige manier om echt bewust verbinding te maken met jezelf en af te kicken van je telefoon is tijdens een selfpractice: yoga-, ademwerk of meditatie bijvoorbeeld.

Mede door onze smartphones is onze aandacht het grootste gedeelte van de tijd naar buiten gericht. Als je jezelf altijd afleidt - bijvoorbeeld met scrollen op Instagram - ben je je niet bewust van wat jijzelf en je lichaam eigenlijk nodig hebben.

Tijdens een yoga-, adem-, of meditatiepractice richt jij je aandacht weer naar binnen om te kunnen voelen wat je nodig hebt. Bovendien zijn yoga, ademwerk en meditatie prachtige manieren om (digitale) stress los te laten en je lichaam fysiek (tech neck) en mentaal te laten herstellen.

Maak van je practice een mini-digital detox door je telefoon in een kluis of zelfs thuis te laten. Zo creëer je écht quality time voor jezelf. Lukt het je, ook na de practice, om niet meteen naar je telefoon te grijpen? Hoe meer je oefent met bewust onthechten van je telefoon, hoe makkelijker het zal worden.

Ontdek zelf wat bewust onthechten van je smartphone voor impact heeft. Bij De Nieuwe Yogaschool zijn telefoons in de yogastudio’s niet toegestaan om jou en de anderen de rust te bieden om echt met jezelf te verbinden. Zonder afleidingen van buitenaf. Bekijk het lesrooster hier voor quality time met jezelf.

Onthechten van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het

Terug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?