Sijbrand Maal
Meet our DNYS teacher

Sijbrand Maal – leraar aan de DNYS Academie
Sijbrand’s eerste liefde op het pad van yoga is de levende herkenning van non-dualiteit: de directe realisatie dat we in wezen niet het ‘ik’ zijn dat we denken te zijn, maar het open, stille gewaarzijn waarin alle ervaringen komen en gaan. Deze realisatie is bevrijdend — het onthult onze ware natuur als liefdevol, vreedzaam, helder en moeiteloos aanwezig.
Maar ontwaken betekent niet dat oude pijn, overtuigingen of patronen vanzelf oplossen. Sterker nog: wanneer het zelfbeeld begint te vervagen, komt vaak juist onverwerkt emotioneel materiaal aan het licht — opgeslagen trauma of oude overlevingsstrategieën die ooit nodig waren, maar nu belemmerend werken. En hier begint Sijbrand’s tweede liefde: de wetenschap en kunst van duurzame integratie.
Hij verdiept zich al jaren in hoe het zenuwstelsel werkt, hoe trauma zich nestelt in het lichaam, en wat nodig is om onverwerkte ervaringen te dragen, reguleren en laten doorstromen — niet als weg van ‘heling’, maar als uitnodiging tot belichaming. Want pas wanneer gewaarzijn en lichaam elkaar werkelijk ontmoeten, wordt vrijheid iets dat voelbaar is in elke vezel van je bestaan.
In zijn begeleiding verweeft hij moeiteloos de kracht van non-dualiteit met de precisie van traumabewust werk — vanuit compassie, helderheid en diepe afstemming.
Zijn aanpak verbindt oordeelloze aanwezigheid met praktische tools uit zowel de mystieke als de neurobiologische traditie.
Afhankelijk van de setting en behoefte werkt hij onder andere met:
-
Het ontwaakte perspectief: Verwijst bij Sijbrand naar de directe herkenning dat hij niet de gedachten, gevoelens of verhalen is die komen en gaan, maar het open, stille gewaarzijn waarin alles verschijnt. Vanuit deze helderheid wordt zichtbaar dat er geen afgescheiden ‘ik’ is dat controle heeft — er is alleen leven dat moeiteloos beweegt in en als bewustzijn. Niet iets dat bereikt wordt, maar iets dat altijd al het geval was.
-
Meditatie (rusten als gewaarzijn): Sijbrand benadert meditatie niet als techniek, maar als een directe uitnodiging om te rusten in wat we al zijn: open, stil gewaarzijn. Het is een ontspannen terugvallen in aanwezigheid, zonder iets te hoeven bereiken of veranderen. In plaats van je aandacht te richten op de inhoud van ervaring, keer je terug naar datgene waarin alles verschijnt — bewust, moeiteloos en vrij.
-
Wetenschappelijke kennis over het autonome zenuwstelsel en zelfregulatie: Sijbrand gebruikt inzichten uit de neurobiologie om te laten zien hoe ons zenuwstelsel stress, veiligheid en verbinding regelt. Begrip van systemen zoals de fight/flight/freeze-respons en de Window of Tolerance helpt bij het herkennen en ondersteunen van zelfregulatie — de sleutel tot innerlijke rust, draagkracht en belichaamde aanwezigheid.
-
Trauma-geïnformeerde benadering: Werken met respect voor de impact van trauma op lichaam en geest. Het houdt rekening met iemands draagkracht, zenuwstelsel en behoefte aan veiligheid, en nodigt uit tot heling zonder te forceren.
-
Ademwerk: Het bewust gebruiken van de adem om spanning los te laten, emoties te doorvoelen, het zenuwstelsel te ondersteunen in zelfregulatie en dieper contact te maken met je ware natuur.
-
Zelfonderzoek: Is het directe, innerlijke onderzoek naar wie of wat je werkelijk bent — voorbij gedachten, overtuigingen en zelfbeelden
-
Satsang: Een samenkomst in stilte en waarheid, waarin gesproken en geluisterd wordt vanuit directe ervaring van onze ware natuur. Het is een uitnodiging tot helder zien — voorbij het denken.
Sijbrand geeft wekelijks les in De Nieuwe Yogaschool en speelt een rol in de Meditatie tot Zelfrealisatie training, de Ademcoach opleiding, de Basisopleiding Yogatherapie en de Vinyasa teachertraining.