Programma Vinyasa

Jouw leraarschap
De intentie van studenten om deel te nemen aan de teachertraining varieert. Ongeveer 50 procent voelt de aspiratie en heeft de ambitie om als yogaleraar te willen werken. Sommigen geven al yogales en willen hun ambacht verdiepen en verbreden. De andere helft twijfelt over het leraarschap en wil zich voornamelijk verdiepen in de filosofie, de anatomie en de asanatechniek. Om de beoefening van yoga naar een ander niveau te tillen.

Of je nu wel of niet yogaleraar wilt worden, het oefenen in lesgeven is in beide gevallen zeer waardevol om te doen. Anderen te begeleiden in de fysieke yogahoudingen, motiveert jou om je de stof meer en meer eigen te maken. De filosofie van yoga te delen met anderen, nodigt uit om helder te zijn in wat yoga betekent voor jou.

De mat van de yogaleraar nodigt je uit om stappen te zetten in een persoonlijk groeiproces. Je oefent om jezelf te laten zien aan anderen op manieren die je wellicht niet gewend bent. Ik heb zoveel geleerd over mezelf door yogales te geven. Wanneer studenten na afloop van een les mij komen bedanken, voel ik altijd de behoefte om hen te bedanken omdat zij er zijn krijg ik de kans om mezelf te durven laten zien. Bovenal realiseer ik me steeds meer hoe mijn leraarschap zich vertaalt in ieder ander aspect van mijn leven.

Trainingsweekenden
Onze teachertraining duurt gemiddeld acht maanden. In ieder trainingsweekend wordt kennisoverdracht voortdurend afgewisseld met het opdoen van eigen ervaringen en interactie. Er komt veel bij kijken om vak van de vinyasa yogaleraar je  eigen te maken. Uiteraard is tijdens alle workshops altijd de gelegenheid om vragen te stellen en met de leraren in gesprek te gaan. Het is onze intentie dat studenten na ieder trainingsweekend geïnspireerd en vol goede moed een volgende stap kunnen zetten om dit prachtige ambacht vorm te geven.

Een opleidingsweekend is ongeveer eens per maand. In de tussenliggende weken wordt je uitgenodigd om te oefenen, te lezen en te studeren. Het is mijn ervaring dat de periode van een aantal weken je de ruimte geeft om de geleerde stof je eigen te maken, om de houdingen beter te begrijpen en te beoefenen en vooral ook om te oefenen in het lesgeven.


        De Workshops

 • Asanatechniek, geïnspireerd vanuit Ashtanga Vinyasa, energetic flow (Prana flow) en principles of Alignment (Anusara)
 • Sequencing/Lesopbouw
 • Adjustments en modificaties
 • Energieleer
 • Anatomie en fysiologie (toegespitst op Vinyasa yoga)
 • Stemtraining
 • Meditatie en mindfulness
 • Energetic core
 • Bandha's en Ujjayi
 • Vayu's en Pranayama
 • Filosofie: pre-classical en post-classical en introductie in de yoga-sutra's
 • 'Hands-on' Yogafilosofie en Sacred practice
 • Yin yoga introductie
 • Starting up a business
 • Introductie in adem en kou
 • Teaching skills
 • Didactiek en pedagogiek
 • Boekbesprekingen
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Intervisie

Praktijkdagen en jouw mentor
Gedurende de opleiding zijn er een viertal praktijkdagen ingeroostered. Deze dagen worden aangeboden naast de trainingsweekenden. Hoewel ze niet verplicht zijn, beveel ik ze van harte aan. Jouw mentor begeleidt  je tijdens deze dagen om in kleine stapjes het leraarschap te verkennen in een veilige omgeving. Je mentor geeft je opbouwende feedback, waardoor de mat van de yogaleraar steeds meer een vertrouwde plek voor je wordt. Studenten geven veelal aan hoe belangrijk deze dagen zijn voor het zelfvertrouwen.

We werken samen met een aantal inspirerende mentoren. Onze mentoren hebben zelf deze opleiding een aantal jaar geleden bij ons afgerond en hebben met veel liefde het leraarschap omarmd.

Schrijven
Tijdens de opleiding nodig ik je uit om regelmatig te schrijven. Schrijven over persoonlijke ervaringen en inzichten is uiterst zinvol om jouw eigen taal als yogaleraar te ontwikkelen. Het is vaak een zoektocht naar hoe je dit op een authentieke wijze kunt doen. Welke woorden passen bij jou? Kun je helder zijn in de wijze waarop je spreekt en begeleidt?

In eerste instantie nemen studenten vaak het vocabulaire over van de leraar. Uiteindelijk is het boeiend om geheel in eigen woorden te vatten wat je voelt en bedoelt.

Aan het einde van de opleiding zou ik graag een persoonlijk verslag van je ontvangen. Waarin je in eigen woorden jouw ontwikkeling beschrijft. Waarin je reflecteert op je eigen groei. En waarin je bovenal jouw visie op yoga en jouw leraarschap beschrijft.

Intervisie en persoonlijke ontwikkeling
Halverwege de opleiding nodig ik je uit voor een intervisie gesprek, samen met een klein groepje medestudenten. In dit persoonlijke gesprek vind ik het belangrijk om te horen hoe het met je gaat. Wat gaat er goed en waar loop je tegenaan? Waar heb je extra begeleiding nodig en van wie? De eerlijkheid waarop tijdens deze intervisies wordt gedeeld, wordt door vele studenten als heel ondersteunend ervaren. De angst om voor een groep te staan. De stof die geleerd moet worden. Het integreren van yoga in het leven daarbuiten. De weerstand om te voelen. Je bent nooit de enige.

Soms kom je er halverwege de opleiding achter waarom je er daadwerkelijk aan bent begonnen. We zullen je altijd aanmoedigen om het proces waarin je terecht komt voorrang te geven. Om je niet perse te laten leiden door een planning vanuit de school. Maar vanuit rust en ruimte aandacht te kunnen geven aan dat wat er op dat moment gebeurt. Om vooral de yogafilosofie toe te passen op jouw eigen proces.

Ik zal je in ieder moment aanmoedigen om aandacht te geven aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook richting de mat van de yogaleraar. Authenticiteit binnen het docentschap vormt de rode draad binnen de training. Waar ligt jouw kracht als docent? Waarin onderscheid jij je van andere leraren? Hoe kun je jezelf als yogaleraar laten zien aan anderen op een manier die je wellicht niet gewend bent? Hoe stel je je kwetsbaar en authentiek op, zodat de boodschap van jouw les van hart tot hart wordt overgebracht.

Het is zo mooi om getuige te zijn hoe studenten elkaar kunnen helpen en ondersteunen. Door samen aan de slag te gaan. Door samen te oefenen in lesgeven. En vooral door zonder oordeel naar elkaar te luisteren. Er op deze wijze te mogen zijn voor elkaar groei inspireert me telkens weer.

Examens en diploma
De opleiding wordt afgerond met zowel een theorie- als een praktijkexamen. Het commitment tussen jou en onze school, is dat je de opleiding afrondt wanneer we daar beiden een goed gevoel over hebben.

Soms vragen wij studenten om hun praktijkles nog een keer te laten zien. De intentie is om je de gelegenheid te geven om daar waar nodig nog meer te groeien in het ambacht van de leraar. We geven onze studenten hiervoor gerichte aandachtspunten en uiteraard onze begeleiding. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Als blijkt dat je er zelf achter komt dat je meer tijd nodig hebt om de opleiding af te ronden, dan is die mogelijkheid er altijd.

De 200 uur en 300 uur opleidingen van de johan noorloos teachertraining zijn erkend door de yoga alliance. De verschillende teacher trainingen kunnen onderling gecombineerd worden tot een 500 registered yoga teacher registratie (ryt). Ryt is het internationale keurmerk voor yogaleraren.

De vinyasa en yin teacher trainingen zijn beide 200 uur yoga alliance geregistreerd. 

Na het afronden van een 200 uur teacher training (vinyasa of yin) kun je de overige 300 uur op verschillende manieren behalen.

Programma Vinyasa

Vinyasa yoga

200 uur

Data en inschrijven

2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ