In gesprek met Leonie Bos

Elke laatste vrijdag van de maand is er Kirtan bij De Nieuwe Yogaschool! In een interview met Leonie Bos, een van de facilitators, lees je meer over wat een Kirtan is, waarom men mantra’s zingt en over de connectie met Leonie haar eigen muziek. 

Laten we beginnen met de vraag, wat is eigenlijk een Kirtan avond?

Tijdens een Kirtan worden er gezamenlijk mantra’s (ook wel Sacred Songs genoemd) ge-chant*. De muzikanten begeleiden de avond met verschillende instrumenten en zangMantra’s zijn herhalend en makkelijk te onthouden, zo krijg je de ruimte om helemaal op te gaan in de vibraties van de stemmen en de muziek. Er is ook ruimte om gewoon te luisteren en te zijn. Wat goed voelt voor jou op dat moment. Voor wie wilt zijn er ook altijd tekstboekjes aanwezig. Kijk voor de eerstvolgende Kirtan in de workshop agenda

* Chanten: Actieve vorm van meditatie waarbij men in het Sanskriet herhalende mantra’s en/of teksten zingt.


Dus een Kirtan avond bestaat voornamelijk uit het zingen van mantra’s, wat kan je ervaren tijdens het zingen van een mantra? 

Voor iedereen zal de ervaring verschillen, maar ikzelf ervaar sterk dat ik door chanten gelijk in mijn essentie ‘’drop’’. Ik voel meteen een sterke connectie met mijn lichaam en rust in mijn hoofd. Het zingen van mantra’s is een goede oefening om meer in contact te komen met je lijf.

Bij een Kirtan avond ben je met een groep, wat is de kracht van het zingen van mantra’s in groepsverband? 

Wanneer we mantra’s zingen met een groep voelt het als een warm bad waar je in terecht komt. Het is een oefening waarbij je hart wordt geopend en verbinding maakt met anderen. De energie die vrijkomt door de groep is ontzettend sterk! Soms wordt ik zo opgeladen dat ik ‘s nachts nog wakker lig. Verder is muziek een natuurlijke manier om emoties te uiten en om terug bij jezelf te komen. Energieën en emoties die je in je dagelijkse leven niet kwijt kan, daar creëren de groep en de muziek ruimte voor. 

"Soms word ik zo opgeladen dat ik 's nachts nog wakker lig." 

Wat is jouw favoriete Mantra? 

Mijn favoriete mantra is ‘’Idé Weré Weré’’. Echt prachtig en zacht, vol met liefde. Ik ben persoonlijk niet altijd bezig met de betekenis van een mantra, voor mij is het echt een kwestie van voelen. Voor iedereen kan een mantra weer iets anders doen, dus om je bijvoorbeeld teveel bezig te houden met; “deze mantra hoort mijn hart te openen” zet de natuurlijk stroom soms juist vast. Dit neemt niet weg dat de achtergrond van mantra’s een belangrijke betekenis kan hebben. Het uiteindelijke doel blijft hetzelfde, je naar je ware aard brengen. 

Naast het zingen van mantra’s maak je ook eigen singer-songwriter- en popmuziek, hoe heb je de verbinding tussen yoga en muziek gemaakt? 

Ik ben heel mijn leven al veel met muziek bezig. En heb ik er mijn werk van kunnen maken. Alle muzikale aspecten die mij raken voeg ik samen in mijn muziek, zo kan ik mijn creativiteit en emoties kwijt. Naast muziek speelt yoga ook een belangrijke rol in mijn leven. In mijn muziek probeer ik een brug te leggen tussen de commerciële wereld en het spirituele pad. Ik hoop zo een stukje bewustzijn te brengen door mijn muziek te delen. 

"In mijn muziek probeer ik een brug te leggen tussen de commerciële wereld en het spirituele pad." 


Vandaag (23 december) is de release van jouw nieuwe nummer ‘’Queen’’! Wat is de betekenis achter ‘’Queen’’?

Queen verwijst terug naar een moment waarin ik besefte wat mijn stem, en ik als persoon te bieden hebben. Een deel van mij is onzeker en blijft altijd op zoek naar antwoorden. Na een nogal heftige en donkere periode 4 jaar geleden, lukte het mij om mijn eigen kracht weer in te zien.

In Queen ligt een stukje faith. Ik verwacht niet een moment te bereiken waarin ik zal zeggen ‘’yay ik ben er!’’ Er zullen altijd pieken en dalen blijven. Maar ik denk dat Queen het vertrouwen in mezelf beschrijft. 

Wat hoop je mee te geven aan de luisteraars van jouw muziek? 

Ik zou het mooi vinden als mensen een stuk herkenning voelen. Ik blijf in mijn muziek zo dicht mogelijk bij mezelf, ik deel uiteindelijk mijn eigen proces. Mijn doel is daarom niet ‘’luister en leer!’’, maar zie het eerder als een spiegel, en haal eruit wat jij voelt en nodig hebt. Voor mij geven bepaalde nummers een houvast en kunnen me echt ergens doorheen slepen. Soms geeft muziek alle antwoorden die je op dat moment nodig hebt. Het lijkt mij heel mooi om dit in mijn muziek aan mensen mee te geven. Maar ik doe vooral gewoon mijn ding en als ik daarmee andere inspireer om meer in zichzelf te geloven, is mijn “missie” geslaagd. 

Liefs,
Saartje

Over Leonie Bos: Geboren in Amsterdam, singer-songwriter Leonie gebruikt haar stem al vanaf een jonge leeftijd om zichzelf muzikaal te uiten. Met een achtergrond in muziek theater en het hart van een singer-songwriter, legt Leonie een connectie tussen spiritualiteit en haar eigen levenservaringen. Het verlies van haar ouders op jonge leeftijd zorgde ervoor dat ze diep in zichzelf naar antwoorden zocht. Dit heeft de songwriter in haar doen opleven, om haar verhaal aan de wereld te vertellen.

Queen is een reminder voor hoe krachtig ze is. Hoe krachtig wij allen kunnen zijn, om te overwinnen, te doorstaan en lief te hebben. Luister Queen hier

Samen met composer en producer Sacha Hoedemaker is ze klaar om haar muziek officieel naar buiten te brengen.


Over de auteur: Saartje Nibbering werkt bij Hartbiet, studeert filosofie, is opgeleid als yogadocente en schrijft voor DNYS. Instagram: @saartjenib 

In gesprek met Leonie Bos

Terug

De Nieuwe Yogaschool

Laurierstraat 109
1016 PL Amsterdam

*Als je denkt geen e-mail te hebben ontvangen dan zou je de spam box kunnen checken.

E-mail
info@denieuweyogaschool.nl

Openingstijden

Maandag             08.00 - 22.00 uur
Dinsdag 08.15 - 22.00 uur
Woensdag         07.00 - 22.00 uur
Donderdag 08.15 - 22.00 uur
Vrijdag 08.00 - 18.00 uur
Zaterdag 08.30 - 17.30 uur
Zondag 08.00 - 17.00 uur

Aanmelden nieuwsbrief

2019 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ
Schedule