Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Wat trek je aan naar een les?

De ins en outs van goede yoga kleding

Wat is goede yoga kleding?

Doe jij het liefst elke dag een power yoga practice? Dan is goede yoga kleding voor jou anders dan voor iemand die naar een yin yoga les gaat. Hoe dan ook: je yoga les of practice is fijner als je weet wat er bij jou past. Onze vrienden van duurzaam yoga kledingmerk Urban Goddess bespreken de ins en outs van goede yogakleding. Let’s get ready for your yoga practice!

 

Algemene yoga kleding tips

In (de meeste ; ) vormen van) yoga sta je niet stil en beweeg je van asana naar asana. Daarom wil je comfortabele kleding dragen die goed blijft zitten. Je wil voorkomen dat je in je downward facing dog staat en dat je teacher je shirt in kan kijken. Of dat je legging afzakt en je na drie zonnegroeten een bouwvakkersdecolleté krijgt!

Je kleding moet dus met jouw lichaam mee bewegen. Ook is het belangrijk dat de yoga kleding niet te strak zit, en niet snijdt in je huid. Denk maar eens aan je meditatiehouding, waarin je diepe ademhalingen de focus zijn. Wanneer je je ademhaling naar je buikt leidt, wil je niet dat de beweging belemmerd wordt door een te strakke legging.

Onze favoriete yogakleding tip is om zachte kleding te dragen zonder ritsen, knopen en kaartjes. Zo voorkom je dat het gaat schuren en krijg je minder snel last van huidirritatie.

 

Yogakleding voor Yin yoga

Zoek jij yoga kleding voor yin yoga, restorative of yoga nidra? Wat is dan de ideale yoga outfit voor jouw practice? De kwaliteiten waar je naar zoekt, zijn los, warm en comfortabel.

  • Comfortabel: je zoekt in sommige yin-houdingen best wat discomfort op. Wees dus wel lief voor jezelf en kies zachte kleding of loungewear waarin je je echt gemakkelijk voelt. Met zachte biologisch katoen yoga kleding voor dames zit je sowieso goed!
  • Loszittend: we zouden je nooit vertellen dat je jouw favoriete yoga legging thuis moet laten. Maar over het algemeen geldt: hoe strakker het item, hoe meer het je kan belemmeren. We love a loose fit!
  • Warm: in yin vormen van yoga lig je vaak voor langere tijd stil. Daardoor koelt je lichaam gemakkelijk af. Neem dus zeker een paar laagjes mee. Een trui van wol of kasjmier is natuurlijk, ademend en zelfreinigend en dus een hele fijne toevoeging aan jouw practice.

Deze kleding kan overigens ook heel goed gedragen worden voor langzame flows of bijvoorbeeld een hatha yogales.

 

Yoga kleding voor Yang-vormen van yoga

Is ‘power’ jouw middle name en kies je meestal voor een krachtige yoga practice, zoals een stevige vinyasa flow, ashtanga, hot yoga of power yoga? Don’t sweat it – ook voor deze classes hebben we een paar aandachtspunten.

  • Zweetafvoerend: als je jezelf in het zweet werkt, wil je niet dat de vlekken nog uren in je kleding staan. Kies dus voor stoffen waarbij zweet snel wordt afgevoerd, zoals polyester of bamboe yoga kleding. Katoen is voor intensieve practices minder goed aan te raden, omdat het langer vochtig blijft.
  • Ademend: natuurlijke stoffen ademen vaak het best. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of een bamboemix. Kies echter voor een sweaty les géén 100% katoenen items, omdat die zweet niet goed afvoeren.
  • Stay-in-place: ideaal gezien hoef je je hele practice niet aan je kleding te trekken, zelfs niet bij een volledige ashtanga-serie. Ideaal hiervoor is aansluitende yogakleding of juist een item met bijvoorbeeld een elastische band bij de heupen, enkels en op de armen.

 

Duurzame yoga kleding

Last but not least: idealiter is de perfecte yoga outfit ethisch verantwoord geproduceerd, met organic materialen.

Als yoga-beoefenaar ben je waarschijnlijk wel bekend met één van de belangrijkste geschriften: de yoga soetras van Patanjali. Hierin worden de Yamas beschreven, waarvan Ahimsa een belangrijk concept is. Ahmisa betekent geweldloosheid en leert ons om onszelf en anderen geen leed toe te doen. Met de beoefening van yoga in het dagelijks leven, betekent dat dus ook zorg dragen voor degene die jouw kleding maakt. Vergeet dus zeker niet om bij een merk even te zoeken kijken of ze informatie vermelden over de fabriek en de oorsprong van hun kleding!

 

Voordelen van natuurlijke stoffen in je kleding

Er is ook een tweede voordeel van letten op de ethische productie achter jouw (yoga)kleding. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en biologische stoffen, heeft dat namelijk ook benefits voor jou zelf:

  • Geen nare geurtjes! Natuurlijke stoffen ademen beter. Daardoor zal er minder snel een zweetlucht ontstaan dan wanneer je een synthetische stof kiest, omdat bacteriën zich minder snel verspreiden.
  • Beter voor je huid! Al helemaal als je een gevoelige huid hebt, zijn natuurlijke stoffen jouw redding. Als de materialen ook nog eens certified organic zijn (bijvoorbeeld met een GOTS- of OCS-label), zijn er geen pesticiden of insecticiden aan te pas gekomen. Óók de verf is dan niet allergeen, niet (mogelijk) carcinogeen en vrij van metalen. Bij synthetische stoffen is dit allemaal niet het geval.

En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen op het milieu, wanneer er minder synthetische deeltjes in de natuur terecht komen! 

 

Vind een goede yoga outfit

Concluderend: het is natuurlijk geen rocket science, maar bij het kiezen van yogakleding komt nog best wel wat kijken. We hopen dat onze aanbevelingen helpen bij het maken van jouw keuze. Maar vergeet ook niet dat je altijd je favoriete yoga teacher of aan een yoga merk om tips kunt vragen! Als yoga community weten we heel veel en helpen we elkaar graag. En ben je nu al helemaal geïnspireerd om aan de slag te gaan met het creëren van jouw perfecte yoga outfit? 

Co-partner Blog www.urban-goddess.com

Wat trek je aan naar een les?

Terug
DNYS Café | 2023 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?