Van tandenpoetsen naar mediteren

Steek je de kaarsjes aan tijdens het tandenpoetsen of wanneer je mediteert? De keuze lijkt snel gemaakt. Maar is dit een gewoonte of een deel van je ochtend ritueel? Steeds vaker lezen we over het belang van het hebben van een ochtendritueel. Zo kun je voor de drukte van de dag, je  momentje voor jezelf nemen en voel  je geaard en relaxed. Wat maakt het ochtendritueel zo speciaal? En wat is het nut van een ochtendritueel of een ritueel op zich?

Just another morning, of toch niet?

Je wekker gaat, je springt onder de douche, je zet een grote mok thee en gooit je havermout in de pan. Je stapt op je fiets en rijdt je dagelijkse route naar werk. Na je werk ga je naar je wekelijkse yoga les en zet stipt om 6 uur ‘s avonds het avondeten op tafel. Herkenbaar? Wat je hier leest is een voorbeeld van hoe we onze dag invullen. Een gewoonte die zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Maar hoe voeg je iets toe aan deze dagelijkse gewoonten? En wat is het verschil tussen nog een aangeleerde gewoonte erbij of het uitvoeren van een ochtendritueel?

‘’Een gewoonte die zorgt voor veiligheid en geborgenheid.’’

Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die je gewend bent. Je afdrogen na het douchen of tandpasta op je tandenborstel smeren voordat je begint te poetsen, zijn gewoonten die vanzelf gaan. Gelukkig ook maar, want je hersenen zouden overuren maken.

Een ritueel is eigenlijk een gewoonte met een speciale betekenis. Rituelen lijken op vaste gewoontes, maar hebben dat speciale ontspannen ‘hmmm’ gevoel erbij. Zo heb je jezelf misschien aangeleerd om echt een ontspannen momentje voor jezelf te nemen met de kaarsjes aangestoken, ga je in je lievelingsstoel zitten met een grote mok thee en een fijn boek.

Rituelen zijn erg belangrijk, want ze hebben een vertrouwd karakter, waardoor je je op je gemak voelt. Aan het ritueel kan zelfs een bepaalde speciale plek worden toegevoegd. En omdat onze dagelijkse gewoontes voor maar liefst 95% onbewust gaan, brengt een ritueel bewustzijn aan hetgeen wat je doet. Daarnaast zou een ochtendritueel je productiever maken, succesvoller en meer geaard. Het laat je bewust, mindful je ochtend en bezigheden ervaren. Wanneer je iets maar lang genoeg doet, met bewuste aandacht, wordt het een ritueel. Onderzoek wijst uit dat het maar liefst 66 dagen duurt voordat een gewoonte een ritueel wordt, waarna je hersenen helemaal gewend zijn en het ritueel ‘missen’ mocht je het eens overslaan. Het is alsof je een dag je tanden niet hebt gepoetst.


‘’Rituelen lijken op vaste gewoontes, maar hebben dat speciale ontspannen 'hmmm' gevoel erbij.’’

Het creëren van je eigen ochtendritueel.

Een ochtendritueel kan je dus helpen meer tijd voor jezelf te creëren, productiever te zijn en het heeft ook nog eens een positief effect op bewust je dag beginnen. Het ritueel hoeft dus helemaal niet urenlang of met veel verschillende handelingen te worden uitgevoerd. Hier zijn een aantal ideeën voor het starten van je eigen ritueel:

1.  Zet voor jezelf een lekkere kop thee.

2.  Begin met een fijne plek voor jezelf creëren. Je kunt denken aan een klein altaartje met een kaarsje, wierook of Palo Santo en dat leuke Ganesha beeldje dat je mee hebt genomen van vakantie. 

3.  Ga in een comfortabele houding zitten, observeer de fijne plek die je voor jezelf hebt gecreëerd en wees bewust en dankbaar van je rijkdom of schrijf drie dingen op waarvoor je dankbaar bent.

4. Neem een moment van stilte, voel hoe je lichaam voelt, observeer je ademhaling en zet een intentie. Zo begin je bewust je dag en neem je deze energie voor de rest van de dag met je mee. Wie weet wil je wel veel meer aan je ochtendritueel toevoegen. Voel je vrij, experimenteer ermee en meest belangrijk: geniet van je bewuste start van de dag!

Liefs,
Ellemijn

Over de auteur:
Ellemijn is yogadocente (Yin, Yin-Yang, Slow Flow en Vinyasa) en organiseert haar eigen creative Living Yoga evenementen. Passie en inspiratie ontstaan door wandelingen in de natuur, reizen, dansen en schrijven: waaronder voor De Nieuwe Yogaschool.

Van tandenpoetsen naar mediteren

Terug

De Nieuwe Yogaschool

Laurierstraat 109
1016 PL Amsterdam

*Als je denkt geen e-mail te hebben ontvangen dan zou je de spam box kunnen checken.

E-mail
info@denieuweyogaschool.nl

Openingstijden

Maandag             07.15 - 23.00 uur
Dinsdag 07.15 - 23.00 uur
Woensdag         07.15 - 23.00 uur
Donderdag 07.15 - 23.00 uur
Vrijdag 07.15 - 20.30 uur
Zaterdag 08.30 - 18.00 uur
Zondag 08.30 - 22.00 uur

Aanmelden nieuwsbrief

2019 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ
Schedule