Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

"Mijn practice is waar ik mezelf telkens opnieuw ontmoet!"

Mireille is yogadocent en studente in onze school. Anderhalf jaar geleden heeft zij haar Vinyasa Teacher Training bij ons afgerond en ze is onlangs gestart als mentor van een nieuwe teacher training groep. Naast yogadocent is zij moeder van 3 jonge kinderen. In oktober organiseerde Mireille in de school een Benefietyogales om geld op te halen voor kinderen met kanker. Het verhaal waarom ze deze actie heeft georganiseerd is ontroerend. En meer nog, wat yoga en meditatie toen en nu voor haar en haar gezin betekenen is inspirerend. In een open en eerlijk interview, dat van een uurtje uitliep tot drie uur samen, deelt Mireille haar verhaal.


De middelste dochter van Mireille, Kiki (inmiddels 4), kreeg op haar tweede levensjaar de diagnose kwaadaardige kiemceltumor. Binnen 24 uur werd Kiki opgenomen in het Prinses Maxima Centrum en hier begon ze op dezelfde dag met haar eerste chemokuur. Na een periode van ongeveer 6 maanden, meerdere chemokuren en een operatie verder, mocht ze met ontslag. Het fysieke gevecht was voorbij, Kiki was (is) schoon! En het herstel, of nog groter: de verwerking voor het gezin, kon beginnen. Mireille heeft een kort filmpje opgenomen waarin ze haar verhaal vertelt.

Een kleine terugblik: deed je al aan yoga en meditatie voor deze heftige periode?

Ja, yoga en meditatie waren al jaren een belangrijk onderdeel van mijn leven. Alleen was ik een regelmatige practice kwijtgeraakt door het onregelmatige leven in en rondom het ziekenhuis. Vlak na de thuiskomst van Kiki zocht ik weer een plek om te mediteren. Zonder verplichtingen, zonder iets te moeten, maar wel begeleid en samen in een groep. Dus toen kwam ik bij de School terecht voor de free meditations in de ochtenden. Het zitten in stilte, in een groep, was wat me in die periode ’s ochtends, naast de zorg voor de kinderen, uit bed deed komen. Na de meditatie bleef ik zitten bij Hartbiet, in de huiskamer van de school. Daar kon ik tot rust komen en ontmoette ik al snel gelijkgestemden waarbij ik me enorm thuis voelde.

Wat liet je toen kiezen voor een Yoga Teacher Training (YTT)?

In diezelfde periode zag ik een aankondiging van de training langskomen. Ik had een paar jaar eerder een 200 uurs Hatha training gevolgd. En ondanks weinig ervaring in Vinyasa yoga voelde ik aan alles dat deze training precies was wat ik nodig had.  

Na het besluit om de training te gaan volgen, hoe heb jij toen jouw YTT bij De Nieuwe Yogaschool ervaren?

Ik weet nog zo goed dat we het eerste trainingsweekend eindigden in studio 1 met een paar zonnegroeten begeleidt door Johan op het prachtige nummer van Daniel’s Joik. En ik kon eigenlijk alleen maar huilen in child’s pose. De training is voor mij echt een manier geweest om dat te ontmoeten wat losgelaten wilde worden. De groep wist wat er aan de hand was maar ik hoefde er niet over te praten. Waar anderen in de training notities maakten lag ik soms in stilte op mijn mat. Op de mat zijn, met de groep zijn, de boeken die we moesten lezen, de begeleiding van ervaren teachers… Alles heeft bijgedragen aan het helen en verwerken van dat wat ik had meegemaakt.  Daarnaast heeft het inhoudelijk mijn practice enorm verdiept. Yoga is in die tijd mijn leven geworden. Dat wat ik op de mat ervaarde weerspiegelde waarmee ik op dat moment in het dagelijkse leven rondliep.

Wanneer en hoe ben je na jouw teacher training begonnen met lesgeven?

Tijdens de training merkte ik dat het oefenen in lesgeven als vanzelf ging. Ik genoot ervan en stukje bij beetje voelde ik dat mijn kwetsbaarheid op dat moment juist inspirerend was voor anderen. Nog voor het einde van de training werd ik benaderd door een sportschool of ik daar les wilde geven.

Yoga en meditatie is de laatste twee jaar een deel van jouw leven geworden, hoe heeft jouw eigen practice zich gevormd?

Mijn eigen practice bestaat voornamelijk uit meditatie. Elke ochtend sta ik rond 5:30 op om in rust en stilte mijn ochtend te beginnen voordat de kinderen uit hun bed komen. En als mijn man en ik ’s avonds beide thuis zijn mediteren we samen net nadat de kinderen in bed liggen. Verder volg ik 1 tot 3 lessen per week. Uiteraard heb ik mijn favoriete docenten maar ik volg voornamelijk lessen die in het moment het beste voelen en ook passen in ons familieschema. Ik heb ook een spiritual teacher, Pia Mia. Zij is woonachtig in Australië en elk jaar bezoekt ze Amsterdam en De Nieuwe Yogaschool tijdens haar Europe Tour. Haar teachings zijn praktisch en tegelijkertijd heel ‘diepgaand’. Sinds mijn ontmoeting met Pia hebben haar teachings veel voor mij en ons gezin betekent.

En nu je lesgeeft, wat kenmerkt jou als yoga docent?

Vaak zijn mijn eigen teachings ook de lessen die ik deel op de mat met mijn studenten. Eigenlijk is het een groeiproces samen. Ik merk dat ik alleen kan delen wat ik zelf ook ervaar of heb ervaren. Mijn practice is een moment waar ik mezelf telkens opnieuw ontmoet. Wat zich laat zien op de mat is vaak precies wat zich aandient in het dagelijkse leven. Kan ik daarmee zijn en hoe ga ik ermee om? Lukt dat niet, is dat ook oké? Kun je jezelf de vrijheid geven om te zijn wie je bent en kan je die inzichten meenemen in het dagelijkse leven? 

Het is mijn intentie om wat ik zelf leer ook aan mijn studenten mee te kunnen geven. Mijn lessen kenmerken zich met zachtheid, liefde voor jezelf en in connectie met jezelf.

‘’Mijn practice is een moment waar ik mezelf telkens opnieuw ontmoet.’’ 

Mireille met haar zoontje Bowi (2). 

Mireille vertelde dat ze tijdens haar eigen YTT vooral heeft gevoeld. Ze vertelde me dat ze na een les vaak in childspose bleef liggen en haar verdriet en/of geluk er liet zijn. Dit zie je ook terug in Mireille haar lessen: je krijgt ruimte om je kwetsbaarheid op de mat te laten zien. Haar lessen ervaar ik als zacht, voelend en ze geven mij een veilige plek.

Wat is voor jou de input van yoga en meditatie buiten de studio, bijvoorbeeld in het gezinsleven?

Yoga en meditatie zijn ondertussen mijn leven geworden, dus natuurlijk zijn ze speels verweven in ons gezinsleven. Yogamatten worden gebruikt voor yoga maar ook voor allerlei andere speelse activiteiten. Daarnaast ga ik soms in shavasana liggen om kort te aarden, mijn kinderen doen dan met liefde mee. Ook als ik mediteer waar ze bij zijn merk ik dat ze vanzelf mee gaan doen. Of ze nu hun ogen open of dicht hebben, dat doet er niet toe. Meestal open want dan volgen zij de timer op mijn telefoon en tellen ze samen terug. Verder heb ik veel tools van mijn teacher Pia Ma die heel fijn zijn als de kinderen al dan niet  geactiveerd zijn. Vragen als ‘’Waar zitten jouw voeten?’’ of ‘’Wat is jouw favoriete kleur? En voel hoe je heel langzaam je hele lichaam vult met die mooie kleur.’’ Deze vragen kunnen helpen om de kinderen meer bij zichzelf te brengen.

Nu 2 jaar later, wat heeft het verloop van Kiki’s ziekte in jou veranderd?

Het is niet zozeer het ziekteverloop die mij heeft veranderd maar misschien nog veel meer de verwerking van alles wat we als gezin hebben meegemaakt. Het eerste wat omhoog komt als je deze vraag stelt is de verandering van mijn levensinstelling. Waar ik vroeger vaker op zoek was naar zekerheid, heb ik nu veel vertrouwen in het leven en in wat zich in het moment aandient. Ik durf het leven veel meer te laten flowen. Whatever de situatie, hoe intens, hoe mooi of hoe verdrietig, alles is oké. De situatie van Kiki heeft mij dit helder kunnen laten ervaren. Daarnaast blijf ik de vraag stellen: Durf ik te laten zijn wie ik echt ben en kan ik mezelf daarin volledig vrij laten? Ik heb in mijn vorige werk veel en comfortabel voor groepen gestaan maar vanuit een hele andere energie. Nu ben ik er ‘echt’. Met alle delen van mezelf.  Het is een continue practice om te voelen waar dat niet zo is. Ik leef nu veel meer in het moment en ik geniet enorm. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Bij het stellen van deze vraag hoorde ik een sterk vertrouwen in Mireille haar stem. In ons gesprek over iets accepteren zoals het is zei ik ‘’het komt goed’’ … waarop Mireille zei ‘’het ís goed’’Woorden schoten eigenlijk te kort om de diepgang van het gesprek en de waarde van yoga en meditatie te beschrijven. In ons gesprek kwamen we telkens terug op een paar helende, zelfde woorden: zijn met wat nu is. 

‘’Whatever de situatie, hoe intens, hoe mooi of hoe verdrietig, alles is oke.’’ 


‘’Het komt goed. Nee. Het is goed.’’ 

Over de auteur: Saartje Nibbering werkt bij Hartbiet, studeert filosofie, is opgeleid als yogadocente en schrijft voor DNYS. Ze kent Mireille via haar werk bij Hartbiet en ze volgt regelmatig haar lessenInstagram: @saartjenib 

Wil je een les van Mireille volgen? Volg haar op Instagram en regelmatig post ze hier haar lessen: @mireillewortel 
"Mijn practice is waar ik mezelf telkens opnieuw ontmoet!"

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?