Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

De verborgen kracht van kleur

Heb je het al gezien?! Er hangen sinds een weekje nieuwe lichtbollen in De Nieuwe Yogaschool! En omdat ze alle kleuren van de regenboog kunnen schijnen, sprak ik met kleurspecialiste en yogi Anne-Lies Smal over de verborgen kracht van kleur. Anne-Lies is namelijk op een missie. Dat in 2020 heel Nederland de taal van kleur kent!

Anne-Lies kreeg interesse in de betekenis van kleur toen ze door een moeilijke tijd ging. “Het was zo’n periode in je leven waar je het liefst zo snel mogelijk uit wil komen,” vertelt ze. “Tijdens een yoga vakantie zei de docente plots: “je zou eens wat meer met de kleur blauw moeten doen”. En ik kon alleen maar denken; koekoek, ik heb helemaal niks met blauw! Waarop ze zei: “precies, dat is nou juist de bedoeling ervan”. Ik ben toen weg gelopen en wist niet zo goed wat ik er van moest denken. Maar even later betrapte ik mezelf erop dat ik een muurtje aan het schilderen was. Ik keek in het verfpotje en ik dacht, sta ik hier nou werkelijk met turquoise-blauw mijn muur te verven? Dus ik ben het gaan Googelen, en toen kwam ik erachter dat blauw stond voor vertrouwen. En vertrouwen was een belangrijk onderwerp dat ik toendertijd enorm miste. Het is niet dat ik ineens vanaf een andere planeet kwam, maar het was zeker aan aha-moment. Zo had ik nog een aantal persoonlijke ervaringen die me zo diep raakten en mij als het waren wakke kuste. Vandaar dat ik mezelf in kleuren ben gaan verdiepen en van de ene opleiding naar de andere opleiding ben gegaan. Dit zette zo enorm veel positiviteit in beweging dat ik dacht: hier ga ik de wereld mee in! Het is belangrijk dat mensen dit weten!”

‘’Ik dacht natuurlijk koekoek, ik heb helemaal niks met blauw!’’ 

Enthousiast vertelt ze verder: “wat heel sterk gebeurde is dat ik toen verhalen ben gaan schrijven. En de een na de ander zei, dit gaat over mij! De achterliggende betekenis van kleur, dat is waar mensen zich in gingen herkennen. Het maakte zoveel los dat er maar vragen bleven binnen stromen. Dat was zo gaaf.” Wat Anne-Lies zelf een mooi gesprek vond, was met een nogal pittige dame die om salaris verhoging ging vragen. Een moeilijk gesprek, waarin ze zich graag wat krachtiger zou willen voelen. “Ik had het met haar over de kleur rood, dit is natuurlijk een goede binnenkomer en zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond staat. Maar om dit puur bij haarzelf te houden, hebben we afgesproken dat ze rood ondergoed ging aan trekken. Hierdoor weet je in zo’n gesprek iets wat de ander niet direct ziet en voel je je mentaal stukken sterker staan.”

Kleuren zetten je dus onbewust aan het denken. Hou je het meer bij jezelf, dan werkt het op je eigen gevoelens en gedachtes. Maar wil je bepaalde gevoelens teweeg brengen bij een ander dan kan je het zichtbaar maken. Zo ook binnen de yoga. “Elke Asana kan je eigenlijk linken aan bepaalde kleuren en het is altijd goed om hier rekening mee te houden. Doe je een les die meer toegespitst is op aarde oefeningen, dan werkt rood licht ontzettend goed op de zintuigen. Zoals ik al eerder zei, dit is de kleur van kracht en stevig staan. Doe je meer ontspannende oefeningen zoals binnen Restoritive Yoga dan kan je die kalmering aanwakkeren door zacht groen, lila of roze. Als je bijvoorbeeld een roze ruimte binnen komt dan ontspannen je spieren binnen enkele seconden. Vandaar ook dat gevangenissen hier meer en meer mee experimenteren. De zachtheid van roze heeft een positieve invloed.” Zacht, zacht zacht, zegt Anne-Lies hierna. Wat mij verdacht veel doet herinneren aan de WHM & Meditatie lessen van Sijbrand Maal. Zacht, zacht, zacht.. een simpele mantra om meer los te kunnen laten en in de ontspanning te zakken.

‘’Zacht, zacht, zacht...’’ 

Daarnaast zijn kleuren natuurlijk ook niet weg te denken bij de chakra’s. Ook wel energiecirkels of energiecentra genoemd. De zeven chakra’s hebben elk hun eigen kleur en vertellen je informatie over het desbetreffende gebied. “Het is een heel logische samenhang van kleuren, yogahoudingen en de invloed erop,” vertelt Anne-Lies. “Maar het wordt het meest boeiend als je merkt dat het bij jou anders zit. Je lievelingskleur is niet boeiend, de kleuren waarvan je denkt ‘gadver’, dat is juist interessant! Hier zit vaak een blokkade. En als je dan kijkt met welk chakra gebied dit samenhangt dan kom je vaak tot mooie inzichten. Achter de weerstand schijnt de zon.”

‘’Achter de weerstand schijnt de zon.’’ 

Als voorbeeld vertelt Anne-lies over een gesprek met een vrouw die graag wat liever voor zichzelf wou zijn en de lat minder hoog wilde leggen. “Ik vroeg gelijk wat ze van de kleur roze vond. ‘Echt niet!’ riep ze uit. ‘Roze… dat is voor meisjes die veelte afhankelijk zijn.’ Hierna kwam aan het licht dat ze als jong meisje in haar huishouden altijd de sterkste en de stoerste moest zijn. Het meisje in haar heeft daarom nooit echt kunnen bloeien. Daardoor zag ze in dat ze er een hekel aan heeft omdat ze het zachte in zich gewoonweg niet gewend was. Alles viel op zijn plek.”

Maar hoe nu verder? Moet je je huis en interieur omgooien naar een roze mansion of elke dag zwieren in een roze bloemenjurk? Anne-lies moet lachen: “Nee hoor! Als het om zo’n interne weerstand draait is het belangrijk om kleine stapjes te nemen. Je koopt een bos roze bloemen op de markt, een roze kristal of iets moois voor aan de muur! Als je gelijk gaat voor iets voor op je lichaam is het namelijk enorm krachtig. Het moet je werkelijk niet op je huid gaan zitten en vooral niet bovenop je hart. Daarnaast vergt het ook toegewijde actie. Roze objecten toe laten in je leven is meer een herinnering dat je dus ook zachter, kwetsbaarder en liever mag zijn. Het wordt een speelse en luchtige manier om je problemen aan te pakken!”

Meer weten over Anne-Lies? Bezoek haar website Bloei om jezelf weer in bloei te zetten! En lees haar e-book ‘Introductie tot de zeven chakra’s’ die ze in samenwerking met Inspirerend Leven heeft geschreven. Instagram: @zijvanbloei 

Wie weet zien we je binnekort in de yogales!
En zou je wel eens een kleurtje in de studio willen zien, geef je het dan aan ons door? :) 

Liefs,

Marije van De Nieuwe Yogaschool

Over de auteur: Marije Popping is Marketing Creative bij De Nieuwe Yogaschool, heeft een fascinatie voor de natuur en alles wat er leeft, houdt van verdieping in de yoga filosofie en rode wijn. 
De verborgen kracht van kleur

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ