Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Meet the team | Yogadocent Hoyte

De Nieuwe Yogaschool biedt onderdak aan een omvangrijk team van prachtige mensen. De yoga teachers, de hosts, de meditatiedocenten, de schoonmakers, de boekhouding, noem maar op! Maar wat achter deze gezichten schuilgaat, blijft voor sommigen van ons een mysterie. Neem daarom een kijkje achter de schermen en ontmoet de mensen die De Nieuwe Yogaschool tot een warm huis maken. Met deze week: onze yogadocent Hoyte de Ranitz.

Hij was nog maar nét vertrokken, samen met zijn zoon Gijs, voor een tweeweekse rondreis naar de bakermat van de yoga en spiritualiteit: India, toen de coronacrisis uitbrak in Nederland. Op 22 maart toen Nederland al geen luchtreizigers meer toeliet uit risicogebieden, burgers werden opgeroepen om thuis te blijven en anderhalve meter afstand van elkaar te houden, vloog Hoyte samen met zijn zoon met de allerlaatste repatriëringsvlucht terug naar Nederland. Ik wilde natuurlijk - net als jullie - alles weten en vroeg een van de geliefdste yogadocenten van De Nieuwe Yogaschool het hemd van het lijf - wel gewoon veilig over de telefoon natuurlijk - over zijn inspirerende reis, zijn ervaringen in India, maar ook over deze bizarre tijd waarin we leven.Het is vrijdagochtend 27 maart 10.30 uur als ik Hoyte inmiddels twee keer heb gebeld. Hij zou onze afspraak toch niet vergeten zijn? Ah, bij mijn tweede keer aandringen hoor ik aan de andere kant van de lijn een wat wazige stem:

“Joo?! Ja, ik was even helemaal de tijd vergeten. Ik zit door die reis nog in een soort rare jetlag. Ik word iedere dag steeds een half uur of uur later wakker, dus ik was gewoon begonnen aan mijn dagelijkse practice plus meditatie en toen zag ik dat je had gebeld.”

Vier dagen geleden zat Hoyte nog in Zuid-Azië. Hij is als fanatiek reiziger, yogadocent en practitioner al op behoorlijk wat trips geweest, maar een trip naar Noord-India had hij nog nooit eerder gemaakt.  

“Nee, ik was er inderdaad nog nooit eerder geweest! Mijn zoon Gijs moest voor zijn werk naar India en de persoon waarmee hij werkt zit bij mij in yogales, mijn zoon trouwens ook. Gijs zou na die job met een yogareis meegaan. Toen ik dat hoorde wilde ik ook mee, dus toen ben ik samen met hem deze reis gaan maken. Ik vond het super interessant om te zien waar de meest authentieke practices begonnen zijn en om de plekken te bezoeken die van betekenis zijn geweest in de evolutie daarvan.Het was ontzettend fijn om deze yogareis te kunnen maken. De mensen die het organiseerden waren er al vijf keer geweest. We konden dus gewoon lekker aanhaken en werden meegenomen op deze spirituele journey.

Op het moment dat Hoyte begint te vertellen over zijn ervaringen, merk ik op dat hij in plaats van op de plekken vooral de nadruk legt op de verschillende soorten energieën die hij heeft ervaren. Hij neemt me via de telefoon mee op deze bijzondere energetische reis door Noord-India.

“De eerste tien dagen hebben we gereisd langs alle ‘roots’ van yogaplekken. Er heerste een bijzondere, uplifted, lichte energie in Rishikesh. Dit ligt aan de voet van de Himalaya, daar heb je nog veel ‘heiligen’. Echt alles is yoga-related en dat is zo bijzonder om mee te maken. Je voelt gewoon dat daar van alles aan de hand is in terms of energy.

Er was vervolgens een veel zwaardere energie in Varanasi. Hier vinden al die lijkverbrandingen plaats. En daarna kwamen we aan bij Vrindavan, de stad van de Bhakti yoga. Daar zitten heel veel Hare Krishna’s. Trouwens,  ik ben nooit zo heel erg ‘holy moly spiriwiri’ geweest, maar yoga is wel echt een prachtige methodiek, om zonder enige connectie met religie dichter bij je Zelf te komen, bij een higher consciousness. No matter what religion.

We zijn bijvoorbeeld ook bij een satsang van Mooji geweest. Toen in die satsang iedereen begon te zingen en te dansen werd ik heel erg meegenomen door die energie van al die beings. Ondanks dat ik dus niet iemand ben die een belangrijk figuur heeft waar ik devoot van word, zie je het daar wel gewoon gebeuren.


‘Ik ben nooit zo heel erg holy moly spiriwiri geweest

De laatste dagen wilden we lekker chillen in Goa en dat hebben we ook zeker gedaan, maar dat werd uiteindelijk wel een beetje stressvol. We zouden al eerder terugvliegen, maar zes dagen achter elkaar werden onze vluchten gecanceld, dus ik hield er al rekening mee dat we hier zouden moeten blijven.

In India werden ook allerlei maatregelen aangekondigd, waardoor we het gevoel kregen dat we weg moesten, maar we kwamen niet weg. Uiteindelijk zijn we met de laatste repatriëringsvlucht vanuit Mumbai naar Nederland gevlogen. Dat is op diplomatiek niveau onderhandeld. Ik ben superblij en dankbaar dat dat gelukt is, want het is op dit moment echt niet leuk in India. De laatste dagen dat we daar waren, was alles op slot, straten waren leeg en inmiddels is het daar op veel plekken heel chaotisch. Daar wil je echt niet tussen zitten.”


Was je bang?

“Nou bang, nee. Thuis maakten mijn vrouw en dochter zich wel zorgen. Mijn zoon en ik hebben voornamelijk een beetje op het strand gehangen, beetje Ganja gerookt en lekker gezwommen, haha. Ik zat gewoon nog in die spirituele journey en op een gegeven moment zette zich dat nog voort in onze eigen trip. Ik heb daar wel contact gemaakt met een nog iets hogers iets waar je niet elke dag mee communiceert. Dat was echt super, super, super bijzonder.

Dus ik heb het wel naar mijn zin gehad, ondanks dat we nog niet weg konden.  Na het weekend werd het echt tricky. Als zo’n land in een distress gaat en 1,3 miljard mensen raken in paniek? Dan wil je daar echt niet zitten hoor. Hier in Nederland trouwens ook niet.”


En hoe was het om dan terug te komen in Nederland?

“Het is natuurlijk heel raar als je weggaat uit een land en je komt in een totaal ander land terug dan dat je had achtergelaten. Toen wij weggingen was er nauwelijks iets aan de hand, maar het is allemaal zo snel gegaan. Ik vind het nu op dit moment nog niet zo erg. Ik heb heel veel meegemaakt in India en heel veel gedaan, dus ik heb nu even een soort van rust.

Ik doe ’s ochtends mijn practice, ik mediteer en ik doe thuis wat klusjes. En ik doe online lessen bij De Nieuwe Yogaschool op zaterdagochtend om 10.30 uur en maandagmiddag om 18.00 uur en donderdagochtend om 10.00 uur , dus ik blijf bezig. Ik ben ook gewend om veel hier te zijn, he. Eigenlijk werk ik altijd vanuit huis, behalve als ik lesgeef. Voor mij is het alleen wel raar dat iedereen thuis is. Mijn vrouw, mijn kinderen: dat is wel gezellig eigenlijk!"Wat zijn de belangrijkste lessen die je mee hebt genomen uit India?

“Dat zijn er 2 eigenlijk. De eerste is echt een learning experience. Ik heb tijdens deze spirituele trip zoveel verschillende energieën ervaren en eeuwenoude rituelen, dat was echt bijzonder. De tweede is dat ik opnieuw heb geleerd wat de basis is. De omslag natuurlijk van op reis gaan en terugkomen in een land dat heel anders is, dat maakt ook weer dat je je eigen values, gewoontes, normen en waarden weer op een rijtje zet. Je vraag je af wat nou eigenlijk belangrijk is. Ik was wel een beetje bang dat het in India mis zou gaan. Als je dan terugkomt bij je eigen gezin, dan merk je dat dat de basis is en het allerbelangrijkste.”

Terug naar de basis dus?

“Ja, Ik ben in november in Bali geweest en toen heb ik een training gedaan bij de The Practice onder leiding van Octavio Salvado die me echt terug bij de basis bracht. Dat was challenging voor mij. Ik merkte dat ik was uitgewaaierd naar verschillende soorten practices en dat ik af en toe vergat dat alles in een yoga practice een doel of functionaliteit heeft. In Bali ging ik juist door die traditional hatha yogatraining terug naar de basis. Super simpel en functioneel ging ik houdingen combineren met mijn ademhaling en intentie, heel powerful. Het gaat dan meer om het balanceren van energieën in plaats van om hoe het eruit gaat zien. Uiteindelijk is dat waar het over gaat bij yoga.

Wist je dat al die fysieke yoga practices allemaal ontwikkeld zijn om beter te kunnen mediteren en om zo contact te kunnen maken met een hogere energie? Dat betekent eigenlijk dat je je inner energies balanceert. Je doet pranayama om je ademhaling stabiel te maken en je energie vervolgens vrij te kunnen laten stromen. Je haalt als het ware de knopen uit je lichaam, zodat je beter kan ontspannen en uiteindelijk gaat het hierom: yoga stills the fluctuation of the mind.
Het is de bedoeling dat je mind weer in een soort van staat van homeostasis brengt. ‘Balancing the inner energies’, dat is waar het om het gaat. Door dat te doen, settel je jezelf en kan je jezelf openstellen voor iets dat groter is dan jezelf. Je zit dan niet alleen maar in je eigen lichaam en je eigen ego en dát is uiteindelijk het doel van yoga. En natuurlijk houd ik natuurlijk nog steeds van vinyasa flow, en dat zal ik ook altijd blijven doen in mijn lessen, maar het is af en toe ook wel goed om weer even helemaal terug te gaan naar de basis. Soms moet je jezelf even afvragen waarom je dingen nou eigenlijk doet.

‘Soms moet je jezelf even afvragen waarom je dingen nou eigenlijk doet.’

Hoe zien we deze wijze les(sen) uiteindelijk terug bij jou?

“Nou, voordat ik wegging was ik best wel een feestbeest. Dat is nu helemaal niet aan de orde en dat is eigenlijk ook wel prima. Ik vind het trouwens helemaal niet zo erg dat mijn leven even wat minder sociaal is. Ik ga terug naar de basis, zoals ik met mijn yoga practice ook terugga naar de essentie. Alle toeters en bellen? Forget about it for a moment. We moeten connecten met de dingen die echt belangrijk zijn en dat vergeet ik soms.”

Zien we dat ook terug in jouw yoga practices?

“De onderdelen van de training die ik heb gedaan in Bali heb ik zeker weer in mijn eigen lessen door laten druppelen. Er zit een soort experience component in die verdergaat dan alleen maar physical body work. Ook pranayama, meditatie & filosofie zitten erin. Verder vind ik de yin/yang component, de balans in de les, essential en ja, er mag er ook wel een entertaining component in zitten. Het hoeft van mij niet gortdroog en muziek is daarbij wel belangrijk.* De muziek is niet leidend, maar wel ondersteunend. Ik probeer muziek te gebruiken als katalysator, als motor onder de practice. Het is namelijk geen dance class, alhoewel ik daar ook wel lekker op kan gaan!!

*Nieuwgierig naar de muziek die Hoyte in zijn lessen gebruikt? Luister hier zijn Spotify afspeellijst!Is back to basic of naar de essentie gaan nu ook jouw mantra geworden?

“Nou, nee. Het moet wel een beetje gezellig blijven, haha. Mijn mantra is pluk de dag, carpe diem. Ja, echt. Op wat voor manier dan ook. Dat is misschien de ene dag iets heel anders dan de andere dag. Maar ik ben wel zo dat ik het heel belangrijk vind om het onderste uit de kan te halen, waar je ook mee bezig bent. Ik heb allebei mijn ouders nog niet zo lang geleden verloren en ik ben zelf ook geen 20 meer dus dan word je bewuster van de eindigheid van dingen.  Niet dat ik bang ben om de pijp uit te gaan, want dat gaat toch een keer gebeuren, maar ik wil wel iets doen met mijn leven.

Ik ben heel erg blij dat ik eigenlijk in de tweede helft van mijn leven, na mijn 40e in de yoga terecht ben gekomen. Dat heeft mij een soort tweede leven gegeven. Ik ben ontwerper van huis uit, en dat ben ik nog steeds, maar dit is een geschenk geweest voor me. Ik bedank ook echt de mensen die me gestimuleerd hebben om daarmee verder te gaan, waaronder Johan Noorloos. Ik was anders een enthousiaste yoga practictioner geweest, maar ik had nooit lesgegeven.


Thnx to Johan! En dat is niet het enige waar Johan je in gestimuleerd heeft. Je ontwerpt op dit moment ook de nieuwe huiskamer in de School! Zien we jouw ‘back to basic’ terug in jouw ontwerp?

“Nou, ik ben een echte functionalist. Mijn persoonlijke smaak is bijna Japans, ik hou van heel natural en redelijk strak, simpel en functioneel. Dat zie je dus inderdaad ook wel een beetje terug in de onderdelen in de huiskamer. De onderdelen die ik heb ontworpen zijn vaak strak en simpel en de andere toeters en bellen komen van de styliste. Beetje bij beetje wordt het steeds rustiger en relaxed waarbij wel de gezelligheid en warmte behouden wordt, zodat mensen zich thuis voelen in de School."

Eigenlijk kan je wel zeggen dat je letterlijk bij het interieur van de School hoort.

“Weetje wat het is? Toen ik daar begon met ontwerpen, gaf ik daar ook al twee jaar les. En de School is voor mij ook een soort social environment, omdat ik thuiswerk verder zonder collega’s of mensen om me heen. De Nieuwe Yogaschool is voor mij een hele fijne plek om mensen te spreken en om les te geven, dat combineer ik graag. En als dat nou mijn tweede huiskamer is, moet het wel een beetje leuk zijn, toch? Dus daarom was ik ook blij dat ik dat mocht ontwerpen, heb ik voor mijzelf ook een fijne plek!

Dus Hoyte, we zien jou morgenvroeg weer door huiskamer flowen?

“Nou, ik ben niet zo’n vroege riser. Ik sta meestal op rond 07.30 of 08.00 uur. Dan stap ik onder de douche en dan begin ik aan mijn asana practice van drie kwartier. Na mijn practice mediteer ik vaak twintig minuten. Mijn energie zit op zijn top rond een uurtje of 10.00 of 11.00 uur in de ochtend. Dat is ook het tijdstip dat ik het liefst lesgeef.”Wat wil je voor nu de studenten thuis meegeven?

“Ten eerste het filmpje hieronder. Toen we letterlijk waren gestrand op het strand heb ik een practice opgenomen om in deze turbulente, onzekere tijden waarin mensen veel thuis zitten wat vibrancy te geven, wat levendigheid, wat stabiliteit. Het is namelijk belangrijk met alles wat er nu gebeurt om goed gegrond te blijven.

Verder zou ik zeggen kijk heel goed naar wat je nodig hebt in deze tijden. De een is heel druk en overactief in hun werk en vaak zie je dan dat ze practice nodig hebben die juist balans, rust en stabiliteit geeft.  Mensen die de hele dag op de bank zitten, hebben juist een stimulating actieve practice nodig. Wat ik zou doen is op een intelligente manier naar jezelf kijken. Stel jezelf de vraag, wat heb ik nou eigenlijk nodig?

Doe dus niet klakkeloos wat iedereen doet, ga bij jezelf ten rade en probeer te bedenken wat jij op dit moment nodig hebt, want dan wordt zo’n practice effectief. Dat probeer ik ook altijd mee te geven in mijn lessen. Ik hoop als teacher iemand te zijn die mensen stimuleert en inspireert om meer yoga te doen en om meer te reflecteren op zichzelf.
Fijn dat je veilig en gezond terug bent in Nederland Hoyte. De School heeft je gemist!

Over de auteur: 
Sophie van Oz. Een Drentse yogi, journalist en zangeres met een bijzondere interesse in (yoga)filosofie die niet zonder haar dieren kan. Instagram: @sophievanoz

Meet the team | Yogadocent Hoyte

Terug
DNYS Café | 2023 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?