Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Meet the team | Meditatiedocent Ammer

De Nieuwe Yogaschool biedt onderdak aan een omvangrijk team van prachtige mensen. De yoga teachers, de hosts, de meditatiedocenten, de schoonmakers, de boekhouding, de marketing, noem maar op! Maar wat achter deze gezichten schuilgaat, blijft voor sommigen van ons een mysterie. Neem daarom een kijkje achter de schermen en ontmoet de mensen die De Nieuwe Yogaschool tot een warm huis maken. 

Deze week drinken we met Ammer een kopje koffie in de huiskamer van de school. Ammer is zoals hij zelf zegt: ‘een echt mensenmens’. Hij werkt in de GGZ, is yogadocent, studeert sociale psychologie en is één van De Nieuwe Yogaschool meditatiedocenten die om 08.00 ’s morgens de meditaties begeleidt. “Mediteren is wat minder abracadabra dan dat het vroeger was,” vertelt Ammer. “Veel mensen doen nu aan meditatie door apps als Headspace. Hierdoor is de stap om te mediteren kleiner geworden. Ook is het leven tegenwoordig heel dekkend. We krijgen telkens prikkels binnen en hebben het standaard druk. Maar wat gebeurt er als je even stil bent? Veel mensen denken dat als je gaat mediteren, de rust vanzelf over je neerdaalt, maar vaak is het tegenovergestelde waar. Als je gaat zitten mediteren dan komt alles los en krijg je zicht op de storm. En pas dan zien mensen dat meditatie niet gaat over onderdrukking, maar juist over toelaten.”Op de vraag of hij zelf al minder afdwaalt tijdens het mediteren moet hij lachen. “Voor mij is dat niet anders, het ene moment ben ik versmolten met alles en iedereen en het andere moment kan het kleinste zuchtje wind mij alweer terug halen, maar je kunt dat er gewoon laten zijn. Wees niet te streng voor jezelf, houd niet vast aan gedachtes of gevoelens en heb geen verwachtingen. Soms verwachten mensen ook dat ‘het grote antwoord’ waar ze naar op zoek zijn in één keer komt, maar soms komt dat antwoord pas over 5 jaar. En kun je daar ook het geduld voor opbrengen?”

"Mediteren is wat minder abracadabra dan dat het vroeger was." 

Ammer is zelf een aantal jaar geleden op het yogapad gekomen doordat hij een vriendinnetje had die een teacher training volgde bij De Nieuwe Yogaschool. Steeds vaker ging hij 's avonds laat een half uurtje in stilte zitten. Niet wetene dat dit het begin was van een nieuw hoofdstuk. Hij begon aan de beginnerscursus van Johan Noorloos en na de 3e les wist hij het zeker: "dit is wat ik wil gaan doen! De yoga opleiding voelde voor mij als de 'meest scary shit' wat ik kon bedenken. Ik zat al in een periode van afpellen en confrontatie. Maar juist daarom volede het als een uitnodiging. Ook bedacht ik me dat mijn hele leven al yoga is. Wat ik allemaal heb meegemaakt en hoe ik mij daardoor heen heb gewurmd, dat zijn ook asanas. Je leert om door te ademen. Het viel allemaal op zijn plek."

Al vrij snel na de yogaopleiding is Ammer les gaan geven in een hertelkliniek en aan kwetsbare doelgroepen in Amsterdam Noord. Een gemêleerd publiek waarvoor de drempel van een reguliere yogaschool te hoog is. Ammer verteld enthousiast dat hij hier de ‘dirigent van het orkest’ is. “Het is heel mooi wat zich hier voltrekt. Ik ken de
asanas en de werking ervan, ik ken de yogafilosofie, maar ik ken alle mensen niet door en door. Ik kan niet in hun hoofd en lichaam kijken. Ik schep de ruimte zodat yoga op een mooie en veilige manier plaats kan vinden. En vanuit deze ruimte kunnen ervaren en verbinden is een prachtig geschenk. De meer ervaren docenten gaven mij bij aanvang de tip: ‘hou het voor deze studenten maar gewoon heel fysiek en in je lijf’. Door mijn ervaring in het werkveld durfde ik toch mijn eigen koers te varen en naturel te bewegen. De weg naar binnen is mogelijk met alle mensen. Als je het zelf niet spannend maakt dan is het voor de ander ook niet zo spannend. Ontspannen. Het leukste en juist laagdrempelige vind ik hoe ik mezelf meeneem in een yogales en daardoor contact maakt." Inmiddels draait Ammer het project in Noord zelf. "De kans is groot dat ik ga uitbreiden naar andere stadsdelen. Ik vind het fantastisch om yoga en meditatie beschikbaar te maken voor deze doelgroepen."
Dat Ammer ervoor kiest om les te geven aan kwetsbare doelgroepen is niet voor niets. “Ik ben een echt mensenmens,” zegt Ammer. “Ik ben goed in luisteren, ik heb veel meegemaakt dus; I can relate! Verhalen dat is mijn business." Na een burn-out van drie jaar heeft Ammer zelf ook veel zorg ontvangen. In zijn herstel is hij bij De Regenboog gaan werken, een grote organisatie voor maatschappelijk werk. “Het was één grote storm. En in die storm leerde ik een beetje om te leven. Ik ging vrijwilligerswerk doen bij De Regenboog omdat ik graag veiligheid wou. En wat ik heb ontvangen toen ik aan de grond zat, kon ik nu ook teruggeven. Uiteindelijk kon ik er mijn werk van maken. Afgelopen jaar ben ik pas echt goed terug gaan kijken naar mijn eigen patronen. Ik begreep opeens heel goed waarom ik in de zorg zit. Dat gaat uiteindelijk ook over voelen! Precies de reden dat ik ook yogadocent ben geworden. Ga maar eens voelen dat het enorm spannend is van binnen! En word daar comfortabel mee.”

"Wat ik heb ontvangen toen ik aan de grond zat, kon ik nu ook teruggeven."

Ondertussen is voor vele andere studenten ook de dag begonnen in De Nieuwe Yogaschool. Ammer kijkt om zich heen en zegt: “Ik geloof dat het 20 jaar geleden nooit zo druk was bij een yogaschool. Steeds meer mensen kijken verder dan hun bubbel, dat vind ik enorm inspirerend. Het is hier echt een ontmoetingsplek geworden waar verhalen worden uitgewisseld en waar mensen kunnen connecten met elkaar. Dat is ook zo leuk aan de free meditation. Juist omdat het gratis is, kan iedereen hier leren mediteren en andere mensen ontmoeten. Dat is waarom ik mijzelf er graag aan wil verbinden. Je ziet vaak mensen een theetje met elkaar drinken terwijl ze elkaar voor de meditatie nog niet kenden. Daar word ik blij van.”Zou je graag een meditatie van Ammer bij willen wonen? Kom dan naar één van de free meditations, elke werkdag van 08.00 tot 08.45. Hier wisselt Ammer met andere vrijwilligers af. En vertel ons vooral ook over welk teamlid jij wel eens wat meer zou willen weten!

Liefs,

Marije

Over de auteur: Marije Popping is Marketing Creative bij De Nieuwe Yogaschool, heeft een fascinatie voor de natuur en alles wat er leeft, houdt van verdieping in de yoga filosofie en rode wijn. 

Meet the team | Meditatiedocent Ammer

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ