Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Meet the team | Moena de Jong

Moena in een notendop.

Moena de Jong is Yin Yang Yogadocent en geeft onder meer Yin Yoga Teacher Training les bij de Nieuwe Yogaschool. Ze past uit het 8-voudige pad van Patanjali onder meer de Niyama Tapas toe in haar dagelijkse leven. Het maakt deel uit van haar levensstijl. Hoe doet ze dat? En hoe is dat ontstaan en heeft zich dat ontwikkeld? Wij vroegen het haar!

Wanneer is jouw huidige levensstijl ontsproten?
Moena: “Ongeveer veertien jaar geleden veranderde mijn mindset enorm door veranderingen in mijn leven en ben ik een yogaretraite gaan doen. Dat was een intense periode en in die retraite voelde ik dat ik opende. Dat dit het moment was dat ik er klaar voor was en een yoga opleiding wilde gaan doen. Een week na de yogaretraite heb ik intuïtief voor een Hatha-opleiding gekozen. Zelf was ik altijd erg actief maar in een opleiding wilde ik meer naar het fundament, meer naar de core.

Ik voelde dat ik een opleiding wilde doen die een jarenlange basis geeft, met een achtergond in anatomie en filosofie. En ik voelde voor mezelf dat ik er niet in negen maanden klaar voor zou zijn. Ik ben blij dat ik die opleiding heb gekozen. Het was een lange reis en voelde soms eindeloos, maar ik heb heel veel geleerd. Het was een technische, gedegen drie-jarige opleiding bij Hatha Yoga Center Amsterdam. Daarna ben ik een Vinyasa opleiding gaan doen, Svaha (offer) in Amsterdam. Niet alleen vanwege de schwung maar ook vanwege de Bhakti (toewijding), speelsheid en spirituele verdieping. Die opleiding heeft mij ook heel veel gegeven. En bij de opleiding die ik deed in New
York hadden ze een achtergrond van Bhakti/ devotie, Ahimsa (een Yama uit het 8-voudige pad) en Iyengar. Mijn derde opleiding was intens en duurde een maand waarin de focus lag op Jivanmukti (bevrijdde ziel). Voor mij is dit de juiste volgorde geweest en ik kon daardoor meer uit elke opleiding halen. Alle pilaren waar Jivamukti voor staat, waaronder devotie, heeft mij alleen maar meer focus gegeven.”

Waar komt jouw drive vandaan?
Moena: “De interesse in yoga is op een natuurlijke manier geëvolueerd. Ik had en heb veel energie. Naast mijn kantoorbanen heb ik daarom altijd al zelf aan fitness gedaan en op een gegeven moment rolde ik als vanzelf in het lesgeven. Dat ben ik dan ook met veel overgave gaan doen. Alles wat ik deed en nog steeds doe, doe ik met veel gedrevenheid. Die motivatie om een passie te vinden en wat je daarmee doet heb ik meegekregen van mijn vader. Hij was extreem toegewijd in zijn vakgebied en heeft mij altijd in die zin gemotiveerd om een drive te vinden. De hartstocht voor zijn vak, voedsel en taal heeft mij beïnvloed en heeft mij Tapas gegeven. Het is iets wat ik van nature heb meegekregen. Ik ben zoekende geweest naar iets wat mij voor een langere periode kon motiveren, inspireren en stimuleren. En kon boeien.”

Hoe heb je gevonden wat je zocht?
Moena: “Ik heb verschillende kantoorbanen gehad. Die voelen nu als een vorig leven. Ik ben altijd erg beweeglijk geweest en heb naast mijn banen dan ook altijd gesport. Ik ben sportlessen en danslessen gaan geven wat ik met veel liefde heb gedaan en totdat ik voelde dat ik niet meer vond wat ik zocht. In het begin wist ik niet wat, totdat ik merkte dat het diepgang was wat ik zocht. Ik vind het belangrijk dat als mensen binnen komen in de les en ze weer weg gaan, dat je merkt dat er iets gebeurd is wat voorbij fysiek niveau gaat. Dat mistte ik. Ik deed toen al wel eens een yogales, maar ik had meteen ook het gevoel dat als ik ooit een yogales zou gaan geven ik er helemaal klaar voor wilde zijn. Ik wilde niet zomaar een yogales gaan geven die fysiek was. En destijds was ik er nog niet klaar voor. Vanaf het moment dat ik sportles ging geven wist ik dat dit is wat ik wilde doen. Niet omdat ik graag in het middelpunt van de belangstelling sta maar omdat ik merk dat ik het heel fijn vind om voor een groep te staan.
Na jarenlang lesgeven, waarin je eigenlijk nooit klaar bent, heb ik wel het idee dat de puzzel nu in elkaar valt. In de vorm van lesgeven die ik nu kan en mag doen ben ik nog steeds geboeid, geïnteresseerd en heb ik nog steeds oprecht het gevoel dat ik aan de voet sta, ondanks meer dan 11 jaar les geven. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik in die zin beginnend ben. Natuurlijk heb ik ervaring in lesgeven, ook voordat ik yogales gaf, gaf ik al jarenlang andere lessen, maar elke keer start je weer opnieuw. Iedere keer komen er andere mensen op de mat en ook al heb je elke keer dezelfde groep, door de verandering die iedereen ondergaat is er constant een nieuwe start. Je kan nooit op de voet verder gaan waar je was. Je blijft constant leren en dat is zo gaaf. Lesgeven geeft mij ook veel terug. De mensen in je lessen zijn heel waardevol. De Teacher Training lessen bijvoorbeeld zijn heel interactief. Dat noem ik 2-dimensionaal lesgeven. Het is een uitwisseling van vragen, antwoorden, gedachten en gevoelens waardoor je van elkaar leert. Je gaat op een veel hoger platform en ja dat vind ik zo gaaf! Hierdoor ontstaat een dialoog en een heel mooi diep gesprek. Als we het hebben over devotie en practice is dat toch wat mij het meeste inspireert.”

Kun je vertellen over je Yoga levensstijl?
Moena: “Vipassana’s hebben een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik heb op meerdere momenten in mijn leven deze intense en een van de oudste meditatietechnieken ondergaan. Vipassana vormt een rode draad en past helemaal in mijn vermogen tot devotie. Het resultaat is dat ik meer geduld heb en dat ik meer berusting en acceptatie ervaar. De toewijding en devotie Tapas komt vanuit mijn achtergrond en mijn vader waar ik eerder over vertelde. Dat is dus deels meegegeven. De opleidingen die ik heb gevolgd hebben die discipline gevoed. Tijdens de Jivamukti opleiding krijg je heel veel documentaires te zien over dierenleed. Ze zijn in de Jivamukti stroming heel nauwgezet in het opvolgen van de Vegan levensstijl. Voor ik aan de opleiding begon was ik al overwegend Vegan, maar door de opleiding werd het strikt. Dat heb ik heel lang streng opgevolgd. Ik geloof er ook echt heilig in dat dat de enige weg is, de weg van geweldloosheid, om strikt vegan te leven. Dat heb ik lange tijd ook zo gedaan. Ik doe fysiek echter heel veel en merkte dat ik steeds een hongergevoel had en dat ik iets in mijn dieet moet aanpassen. Daarom ben ik Ahimsa Vegan (geweldloos Vegan) gaan leven. Alleen geitenkaas behoort in mijn menu tot mijn guilty pleasure.”

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?
Moena: “Ik sta meestal tussen zes uur en zeven uur op. Sinds ik mij verdiept heb in Ayurveda verweef ik mijn ochtendritueel met de seizoenen en luister naar waar mijn lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Dan heb ik het niet over de mind want die wil misschien wel elke dag tot negen uur uitslapen. Maar waar mijn constitutie behoefte aan heeft om in goede energie te blijven. Mijn ochtendritueel fluctueert daarom met de seizoenen volgens Ayurveda en is niet elke dag hetzelfde. Een aantal Kriya’s doe ik wel dagelijks, zoals tong schrapen en neus spoelen. Regelmatig krijg ik de vraag wat ik dan zoal doe qua practice in de ochtend. Ik heb dan altijd het idee dat sommige mensen denken dat ik een heel scala aan Circe du Soleil trucs doe. Het tegendeel is waar. Ik hou voor mezelf van een recht-door-zee-practice zonder toeters en bellen. Daar ben ik heel open en eerlijk in en dat voelt heel bevrijd. Ik doe niet elke ochtend een Yang practice en heb een aantal sequences gemaakt op basis van Ashtanga. Een rechtlijnige practice, met de focus op adem. Rechtlijnig als in doelgericht, maar met fluctuatie en speelsheid. In de zin dat ik lessen heb gemaakt op basis van Ashtanga Primary Series, maar die dan op een gegeven moment een zijweg nemen. Waarbij de ene keer een focus heb op twists ligt en de andere keer op balances of op heupen. Steeds met een andere focus. De practice die ik heb gemaakt doe ik 3 keer per week en duurt ongeveer twee uur. De Yang-sessie duurt ongeveer anderhalf uur en en de Yin-sessie een half uur waarna ik eindig met Pranayama en meditatie. Ik probeer om connectie te houden met collega’s en een tot twee keer per week een Yin les te doen. Er doorheengekletst te worden vind ik dan wel fijn. De Yang practice doe ik altijd thuis omdat ik dan mijn eigen ademhalingsritme kan handhaven en in sync kan blijven met mijn eigen ritme. Hiervoor gebruik ik een metronoom om het ritme te leiden tijdens mijn Yang-sessie. De metronoom is eigenlijk mijn tapas. Daarnaast ga ik ook nog twee keer in de week naar de sportschool om mijn schouders extra krachtig te houden. Dat verspreid ik over de week. De frequentie van mijn practice laat zich ook beïnvloeden door het dagelijks leven, familie en emoties. Het liefst doe ik het Asana gedeelte in de middag en het Pranayama gedeelte en meditatie in de ochtend. Na mijn practice voel ik mij als herboren.”

Meet the team | Moena de Jong

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ