Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Meet the team | Hoyte de Ranitz

Hoyt de Ranitz

Hoyte de Ranitz heeft gestudeerd aan de kunstacademie en is ontwerper. Hij heeft een gezin en geeft Flow Yoga.

Het begin van yoga

Toen hij 40 werd bevond hij zich in een hectische periode. Hij functioneerde al 20 jaar in een corporate omgeving en de grote opdrachten die hij kreeg gingen gepaard met veel hectiek en stress. Die hectische corporate bedrijfsmodus en 2 jonge kinderen thuis zorgden voor een realisatiemoment. Dat je in je leven ook meer dingen kunt doen dan alleen maar een carrière ambiëren en opbouwen. Het werd tijd voor een switch en tijd om andere dingen te gaan doen.
Die andere dingen werden fotograferen, eigen bedrijf starten, veel reizen, modellenwerk en yoga.
Dat was het begin van een nieuw tijdperk. Hij vond dat hij wat aan zijn lichaam moest doen want hij deed niets aan sport en niets aan lichaamsbeweging. Omdat hij niet zo into fitness en sportscholen is zocht Hoyte daarom naar iets met een mindfull, mentale component. En zo kwam hij bij yoga terecht.

Eigenlijk is hij begonnen bij een dame op een schapenvelletje die bij hem in de buurt in kleine setting yogales gaf. Dat was soft en heeft een eerste idee van meditatie gegeven. Uiteindelijk wilde hij wat meer zijn lichaam in, want dat was naast de mentale component ook zijn drijfveer. Dat leidde hem naar Bikram Yoga, wat weer een hele andere kant van de schaal was. Heel fysiek en intensief. Na een jaar Bikram Yoga had hij zijn lichaam wel redelijk ontdekt. Vanuit die beide ervaringen is hij diverse yogastijlen gaan beoefenen. Ashtanga Yoga zo’n 2 a 3 jaar, een aantal jaar Iyengar Yoga en Anusara Yoga.

De verdieping van yoga overgeven aan zijn leerlingen

Vanuit een idee van verdieping is hij met zijn gezin naar Bali vertrokken en is daar een tijdlang gaan wonen. In die periode had hij het geluk dat er een paar hele goede teachers rondliepen. Echt Worldclass Teachers zoals Sharon Gannon en David Life. Hij is daar een training gaan doen met verschillende Lineages van yoga die allemaal in een soort van ontdekkend perpectief werden geplaatst. Daar heeft hij heel veel aan gehad. Bij die zelfde teachers heeft hij nog een aantal Level 2 trainingen gedaan. In eerste instantie met de bedoeling om zijn eigen practice te verdiepen. Maar eenmaal terug in Nederland waren er een aantal mensen die hem ervan overtuigd hebben les te geven. Zelf vond hij in het begin dat hij niet goed was in teaching omdat hij zichzelf niet in die rol zag. Hij is met yoga begonnen voor zichzelf, omdat hij verdieping zocht en yoga te gek vond. Dat werkte goed voor hem. Uiteindelijk bleek juist dat aspect het uitgangspunt om te gaan les geven. Want als iets goed voor jou werkt en je omarmt wat je doet dan kan je dat misschien ook beter overbrengen. Vanuit dat perpectief is hij gaan lesgeven.

Een aantal jaren later kwam hij in Amsterdam in contact met Johan Noorloos, nadat hij een les van hem had gevolgd. Dat was op de Nieuwe Yogaschool zelf, de NieuwJaars Detox les van Johan en Leah Kline. Johan kwam na de les naar hem toe en vroeg wat hij deed omdat hij een mooie practice had. Hij vertelde dat hij al een beetje les gaf waarop Johan hem vroeg les te komen geven op de Nieuwe Yogaschool. Hij is toen begonnen met één les om half acht ’s ochtends om te kijken hoe het ging en dat werd al snel tien uur ’s ochtends en die heeft hij nog steeds. Later is dat uitgebouwd naar Flow4All op Zaterdag en op Zondag. En nu doet hij een aantal grote timeslots op de school, allemaal Flow4All.

De lessen van Hoyte

Hoyte houdt er van om in een brede context les te geven. Om een les vorm te geven die voor veel mensen toegankelijk is. Hij raadt echte beginners aan, eerst een BasicFlow of Allignment les te volgen. Je kunt al wel snel mee gaan in de flow van zijn lessen. Hij probeert op een creatieve manier zijn lessen samen te stellen. Met name in de sequences zodat het voor mensen die al wat langer Yoga beoefenen ook interessant is om de lessen te volgen. Daarnaast heeft hij een storyline, een thematiek die onder de flow, onder de sequence ligt. Hij verteld wat over die thema’s, dat kan een mindfull onderwerp zijn waar iedereen wellicht wat aan heeft. Het is niet zo dat je die thema’s heel letterlijk voor jezelf moet nemen. Als je er wat van mee neemt is dat mooi, maar je kunt ook voor een lekkere flow of sequence met zijn les mee doen. Zijn inspiratie voor de lessen komt uit zijn eigen leven of ontspruit geheel intuïtief tijdens de les. Het hoeft allemaal niet zwaar te zijn, maar hij vind het mooi dat Yoga zoveel meer is dan mindless stretching. Dat het levenslessen in zich heeft. De traditionele yoga heeft dat natuurlijk. Denk aan de Yama’s, Niyama’s, het 8-voudige pad. Dat is meer dan alleen bodywork. Sterker nog: het enige onderdeel dat fysiek is, is het derde onderdeel Asana. Hij vindt het mooi dat op een eigentijdse manier te vertalen. Naar een hedendaagse vorm van Yoga. Zijn practice is vanuit Vinyasa vorm gegeven. Het uitgangspunt voor de fysieke component en de energie component is Vinyasa. Dat betekent moving with breath or placing with intention. Er zijn zoveel soorten yoga. Het grootste voordeel van zijn practice is Vinyasa en hij vult dat aan met Yin houdingen voor de balans tussen Yin en Yang. Yin geeft een bepaalde kalmte, rust en ruimte na een intensieve Yang practice. Zodat je met een feel good gevoel de deur uit gaat. Wat je ook doet, de feel good factor is belangrijk voor Hoyte. Met muziek ondersteund hij het thema en om de practice een heartbeat te geven. Om een bepaald ritme, cadans te voelen, met name in het Vinyasa gedeelte. En voor het Yin gedeelte hoopt hij dat het ondersteunend is aan het dieper in jezelf kunnen gaan. Daar gebruikt hij dan weer andere muziek voor. Zijn lessen zijn een multi-sensory experience.

"Yoga steels the fluctuation of the mind"

Yoga is geen werkwoord maar een staat van ‘zijn’. Yoga helpt hem om dichtbij zijn staat van ‘zijn’ te komen. Het is een uplift. Als hij zijn practice doet voelt hij zich beter in zijn lichaam zitten, hij is energieker, lichter, rustiger in geest en kan beter relativeren. Ook vakmatig zorgt het voor de nodige ruimte. In zijn vak is hij afhankelijk van de inspiratie die door hem heen stroomt. En yoga zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat waardoor die inspiratie door kan stromen. Als je hoofd vol zit kan er niets meer bij. Zijn practice is een middel om zijn hoofd leeg te maken. En die geestelijke ruimte te creëren. Dan kom je uit bij het eerste deel uit de Yoga Sutra’s van Patanjali: “Yoga steels the fluctuation of the mind’’, Yoga Citta Vrtti Nirodhah”. Hij heeft geen favoriete houding. Juist de optelsom van de flow en de sequence ervaart hij als compleet. De ene houding vult de andere aan. Als hij er dan toch een zou moeten noemen die voor hem effectief is, is dat de headstand. Daarmee kan hij zichzelf resetten.Meet the team | Hoyte de Ranitz

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ