Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

In gesprek met Johan Noorloos...

In de vinyasa & yin yoga opleiding leer je onder leiding van Johan Noorloos, oprichter van De Nieuwe Yogaschool. Benieuwd hoe yoga het leven van Johan heeft veranderd, wie zijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn en wat een opleiding jou zou kunnen brengen? Lees hier dan verder.

Kun je beschrijven hoe yoga in jouw leven is gekomen?

“In 2000, hoopte ik tijdens mijn eerste yogales een manier te vinden om met mijn eigen angsten om te gaan. Ik was in de veronderstelling dat je het ‘goed’ moest kunnen en dat het moest lukken. Gedurende de jaren erna ervoer ik dat er niets te lukken valt. Yoga kreeg een betekenis die ik lang niet heb kunnen verwoorden. Het heeft mij sterk gemaakt en het heeft me geleerd om los te mogen laten wat niet meer dient. Het heeft mij moed en vertrouwen gegeven dat ik de ruimte mag innemen die er voor me is. Terugkijkend besef ik mij dat de allermooiste yogahouding het leven zelf is.”

“De allermooiste yoga houding is het leven zelf”

Wat kan yoga voor je betekenen?

“Jaren geleden was ik in Málaga. We zaten boven op een berg met een magnifiek uitzicht en een heerlijke temperatuur. Ik vroeg de deelnemers aan de retreat na afloop van hun eerste les naar een reactie. ‘De planken van deze vlonders zijn nogal hard om op te liggen,’ zei iemand. ‘De zon scheen steeds in mijn gezicht,’ verzuchtte een ander. Ik begon meteen oplossingen te verzinnen: dubbele dekens op de yogamatten leggen, zonneschermen neerzetten, dat werk. Maar ik besloot iets anders te zeggen. ‘Een yogavakantie is niet alleen maar aangenaam en comfortabel,’ zei ik. ‘Als dat jullie verwachtingen zijn, zou dit wel eens een frustrerende week kunnen worden. Een asana – een lichaamshouding – is per definitie onaangenaam, dat is de hele lol ervan. Dat geldt ook voor een yogales, en al helemaal voor een hele yogaweek. Als je comfort wilt, moet je een strandvakantie boeken. Wil je vooruitgang, dan moet je je laten uitdagen.’ Bekende en invloedrijke yogastijlen zoals Ashtanga, Vinyasa, Iyengar, Yin yoga en ook Vipassana meditatie hebben behalve veel verschillen, een belangrijke gemene deler: het opzoeken van weerstand en ermee leren omgaan, zowel fysiek als mentaal. Verwar dit niet met pijn. Pijn wil je nooit; weerstand wil je altijd. Wanneer je tijdens een oefening pijn ervaart, doe je je lichaam geweld aan en veroorzaak je blessures. Waarom dan wel die weerstand? Twee redenen: omdat het je sterker maakt en omdat je leert loslaten wat je niet meer dient.

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Als yogadocent realiseer ik mij steeds vaker dat mijn leraarschap zich vertaalt in ieder aspect van mijn leven. Voor mij begint yoga pas echt wanneer ik van de mat afstap. Het integreren van de filosofie, deze kennis en waardevolle inzichten verrijkt mijn leven en maakt het betekenisvol. Het is mijn intentie om jou in deze online opleiding de kracht van yoga en meditatie te laten ervaren. Om vanuit die verbinding te leven. Te luisteren. Te handelen. Te Zijn. Hoe meer je hier expressie aan geeft, hoe meer je anderen inspireert dat ook te doen. Dit is voor mij waar leraarschap over gaat.”

Wie of wat is jouw grootste inspiratie?

“Eckhart Tolle met het boek Een Nieuwe Aarde heeft mij geïnspireerd om de eenvoud en de kracht van spiritualiteit in te zien. Daarnaast is de Bhagavad Gita sinds jarenlang al mijn ‘bijbel’. Het ondersteunt, inspireert en geeft mij prachtige inzichten.”

Wat zou je mee willen geven aan yogi(ni)’s die het verdiepende pad op gaan?

“Wanneer je je licht laat schijnen, inspireer je anderen dit ook te doen.” Nieuwsgierig wat een yoga opleiding jou kan brengen?

Ontdek wat yoga voor jou kan betekenen. Onze yoga opleidingen zijn ontwikkeld voor iedereen die op reis wil gaan in de wereld van yoga en meditatie. Je geeft jezelf hiermee de kans om je te verdiepen: van de anatomie tot filosofie en van de functie van asana’s tot je persoonlijke groei, op en naast de mat. En daar horen natuurlijk ook verdiepende artikelen, yoga-oefeningen en zelfonderzoek-vragen bij voor je persoonlijke groei. Zo ontdek je meer over yoga, maar ook over jezelf.

Op elk niveau kan je instappen bij De Nieuwe Yogaschool. Volg je bijvoorbeeld liever een studie online in je eigen tijd, wil je ontdekken of het yogadocentschap wat voor jou is of gewoonweg je yoga practice verdiepen? Dan is de online 100 vinyasa of yin yoga opleiding wat voor jou! Deze Nederlandstalige online thuisstudie bevat 100 uur aan video-, oefen en leesmateriaal over asanatechniek, filosofie, meditatie, lesvaardigheden, energieleer en nog veel meer. Tegelijkertijd hebben we alle theoretische kennis van onze gecertificeerde 200 uur yoga opleiding gebundeld, als laagdrempelige eerste stap in de opleiding tot yogadocent. Voor meer informatie over de 100 uur opleidingen, klik hier.

De Nieuwe Yogaschool biedt je de mogelijkheid om ‘door te studeren’ na een 100 uur online opleiding door naar de Yoga Alliance 200 uurs certificering met een leuke korting van maar liefst 800 euro excl. BTW. Maar je kan natuurlijk ook gelijk beginnen aan een 200 uur vinyasa of yin yoga opleiding starten op locatie in Amsterdam, Castricum, Leeuwarden of Weert. In deze opleidingen is er naast het theoretische gedeelte nog meer focus op persoonlijke groei en aandacht dan in onze online 100 uur opleidingen. Door onder andere het intieme en zeer waardevolle groepsproces tijdens opleidingsweekenden. Verder is er persoonlijke begeleiding in het ambacht van het leraarschap door zeer ervaren leraren plus je eigen mentor. Voor meer informatie over de 200 opleidingen, klik hier. 

In gesprek met Johan Noorloos...

Terug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?