Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Ervaar de helende kracht van kunst en yoga in het Van Gogh museum

Vanaf maart kun je iets bijzonders ervaren in het Van Gogh museum: een reeks yogalessen van DNYS om de mooiste werken van Van Gogh bewust te beleven. Misschien denk je bij de werken van Vincent van Gogh niet meteen aan yoga. Toch hebben kunst en yoga iets gemeen: beide zijn helend en kunnen een positieve invloed hebben op je welzijn en mentale gezondheid.  

Vanaf maart is er daarom iedere eerste zondag van de maand yogales van DNYS in het Van Gogh museum, geïnspireerd op zijn mooiste werken.

De samenwerking is onderdeel van het programma Open up met Vincent. Een project waarbij het museum wil bijdragen aan het gesprek over mentale gezondheid door middel van mindfulness, kunst en het levensverhaal van Van Gogh. 

De helende kracht van kunst

Het leven van Vincent van Gogh ging niet over rozen. Vincent leed namelijk aan ernstige psychische aanvallen. Tijdens een van die aanvallen sneed hij zijn oor af. 

Voor Vincent was schilderen de beste remedie tegen zijn psychische aandoening. De natuur gaf hem troost en kracht. En ondanks zijn donkere periodes, bleef Vincent altijd geloven in de helende kracht van het schilderen.

Vincent van Gogh x DNYS, Open up met Vincent

Zo schilderde hij eind april 1890 een van lievelingsonderwerpen: de Amandelbloesem. Omdat de boom al zo vroeg in het voorjaar bloeit is het een symbool voor hoop en nieuw leven. 

In 1889 schreef Vincent aan zijn broer Theo:
“Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde.”

De invloed van yoga op je (mentale) gezondheid

Net als kunst werkt yoga helend. Het woord ‘yoga’ stamt van het Sanskrit woord ‘yuj’, wat je kan vertalen als ‘verbinden’ of 'een worden'. De intentie van yoga zou je kunnen zien als het pad om weer ‘heel te worden’. 

Als je zelf regelmatig yoga beoefent, heb je de positieve effecten op je fysieke, mentale en geestelijke gezondheid misschien zelf ervaren. Voordelen die inmiddels ook wetenschappelijk bewezen zijn. 

Yoga kan bijvoorbeeld stress verminderen en je fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Bovenal maakt yoga je bewust en brengt je opnieuw in verbinding met jezelf.  

Vincent van Gogh x DNYS, Open up met Vincent

Yoga met de Amandelsbloesem, Vlinders en Klaprozen

Vanaf maart komen de helende kracht van kunst en yoga samen in het Van Gogh museum. Tijdens de yogalessen maak je een reis door de seizoenen aan de hand van de mooiste werken van Van Gogh en beleef je de natuur door zijn ogen: de Amandelbloesem bijvoorbeeld en Vlinders en Klaprozen. Zo kun je de betekenis ervan bewust beleven. Tip: bezoek na de les het museum om de werken in het echt te bekijken. 

“We hopen dat deze samenwerking niet alleen rust en inspiratie brengt, maar ook een kans biedt om kunst op een vernieuwende en bewustere manier te beleven door middel van yoga," zegt Mariken, mede-eigenaar en docent bij De Nieuwe Yogaschool.

Praktische informatie

Graag een keer meedoen met DNYS x Van Gogh? Hier vind je alle praktische informatie op een rij. 

Data: 7 april, 5 mei, 2 juni en 7 juli 2024. Inloop om 10 uur, de les begint om 10.15 uur.

Tijd: 10.15 - 11.15 uur

Locatie: het Van Gogh museum

Adres: Museumplein 6, 1971 DJ Amsterdam

Prijs: Є18,50 per les (excl. toegang tot het museum, toegang gratis met een Museumkaart) 

verkoop via het Van Gogh Museum 

Alle actuele informatie over het Open up met Vincent programma en hoe je je kunt inschrijven voor de yogalessen vind je hierTerug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?