Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

De stilte is altijd aanwezig

Beste yogi,

Ik ben lange tijd verslaafd geweest aan denken. Hoewel ik behoorlijk ben afgekickt, val ik nog met regelmaat terug. Als ik in een moeilijke situatie zit, wanneer er negatieve gedachten zijn, ga ik doorgaans nog meer denken. Met als gevolg dat het nog pijnlijker wordt. Terwijl ik denk dat ik me een uitweg kan denken uit een pijnlijke situatie, wordt het alleen maar beknellender.

‘’Ik ben lange tijd verslaafd geweest aan denken."

Dit is overigens een kenmerk van een verslaving. Om een ongemakkelijk, pijnlijk of angst gevoel kwijt te raken, verdoof je je met welk middel dan ook. Het effect is dat je je tijdelijk beter voelt, maar op het moment dat de verdoving is uitgewerkt wordt dat wat je niet wilde voelen versterkt. En daarom heb je snel een sterkere dosis nodig om het onhebbelijke gevoel te lijf te gaan. De uitweg uit een beknellende, pijnlijke of angstig situatie lukt me niet door het denken te beëindigen, maar door op te houden mijn gedachten te geloven.Einstein zei ooit eens: "Je kunt een probleem niet oplossen op het bewustzijnsniveau dat het probleem veroorzaakt heeft." De vraag dringt zich op wat het probleem dan is. Misschien is het probleem wel dat jij en ik ergens het contact zijn kwijtgeraakt met iets dat er altijd al was, altijd is en altijd zal zijn. Veel mensen noemen het God. Ik noem het de stilte.

‘’Veel mensen noemen het God. Ik noem het stilte."

Voor de stilte hoeven jij en ik niets te doen. Er is geen methode of recept, hoewel dat verleidelijk zou zijn want dan heb je jezelf iets te doen gegeven voordat je stil kunt zijn. Dit is de valkuil van iedere spirituele methode, hoewel ik geen enkele methode veroordeel. Maar het gevaar is dat ze je tijd geven, alsof ze willen zeggen: 'je zult aankomen en jezelf vinden.' Maar waarom zou je jezelf niet nu al vinden? Waarom zou je iets scheppen tussen jou en jezelf? De stilte zit nu al, op dit moment, volledig in ons. De stilte waaruit de gedachten komen. Elke gedachte komt eruit en gaat er dan weer in.

"Probeer de stilte niet met je verstand te grijpen, je kunt het alleen ervaren als het verstand zwijgt." - Eckhart Tolle.

Namasté,
Johan
De stilte is altijd aanwezig

Terug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?