De opening

Lieve mensen,

Morgen mag ik, Johan, de deuren van onze school openen. Na vijftien lange weken mag ik jullie weer verwelkomen. Ik ben benieuwd hoe het ieder van jullie is vergaan. De verbinding die in onze school vaak zo waardevol en voelbaar bleek, stond veelal in pauze-stand. Voor diegene die getroffen zijn door het virus, direct en indirect, wil ik je graag namens ons hele team ontzettend veel sterkte toewensen.

Ook wil ik heel graag mijn grote dank benadrukken voor alle steunbetuigingen. Voor de lieve berichtjes. De hartverwarmende brieven en mails. Voor de troostende woorden. En vooral voor het vertrouwen. Half maart lijkt zo ver terug. Eerlijk gezegd ben ik ieder besef van tijd kwijtgeraakt. Momenten van hoop, zorg, vertrouwen, ongeduld, doorzetten, boosheid, inkeer en overgave wisselden elkaar herhaaldelijk af.

Vooral de overgave is wat nu overheerst. En ook de dankbaarheid. Dankbaar voel ik me dat ik diep van binnen weet en dus geloof dat het leven geen vergissingen maakt. "Het leven is de danser", zegt Eckhart Tolle zo treffend, "en jij bent de dans." En daar kan ik en wil ik me zo graag aan overgeven. 

Lange tijd heb ik Tolle's woorden nooit echt begrepen. Ergens resoneerde het diep. Tranen van ontroering waren er niet zomaar. Maar ik was ook in gevecht. De worsteling ging vaak over de maakbaarheid van het leven. Eerder hebben mijn ongeremde ambitie, mijn talent om nooit op te geven, mijn passie om te verbinden en mijn durf om groots te dromen me niet in de steek gelaten. Integendeel. Dromen voor mezelf en anderen kwamen uit. 

Maar vechten is niet meer wat ik wil. Hard werken wil ik wel, dat geeft energie. Eigenlijk net als in een yogales. Ik wil me niet meer verzetten tot dat wat is. Het zijn juist de grenzen die ik wil voelen en daar waar mogelijk wil ik ze verleggen. En ik wil doorademen. Zo diep mogelijk. Meebewegen en die energie voelen. Om in Savasana te kunnen ervaren hoe alles stroomt. Te voelen hoe ik gedragen word. Net als in de talloze meditaties wil ik niet meer weglopen voor dat wat ontmoet en gevoeld wil worden. 


"Net als in de talloze meditaties wil ik niet meer weglopen voor dat wat ontmoet en gevoeld wil worden"


In plaats van weerstand te voelen voor pijn, maak ik er ruimte voor. En leer ik het om te omarmen. Steeds vaker ervaar ik hoe het wonder van overgave mijn lijden verandert in vrede. Tolle noemt dit onze kruisiging. "Laat het je opstanding worden", zegt hij. "Je hemelvaart."

Meer dan ooit weet ik dat het licht van de maan een donker water nodig heeft om zich in te kunnen weerspiegelen. Ik heb gevoeld hoe ik tot mijn enkels in het moeras stond, net als de wortels van Boeddha's lotusbloem. Uit de grond van mijn hart hoop ik dat onze school mag blijven bloeien als nooit tevoren. Dat het meer dan ooit voelt als een plek voor iedereen. Waar je jezelf kunt zijn. Een veilige haven voor verbinding. Dankbaarheid schiet te kort aan allen die hier met hart en ziel aan werken.

Uiteraard nodig ik je heel graag uit om kennis te maken met onze vele lessen, workshops en trainingen. Live en online. Ik zou het heel fijn vinden wanneer je zo nu en dan met ons meereist in ons online zomerretreat. Er zijn nog zoveel ideeën. Er is nog zoveel inspiratie.

Tolle spreekt over een 'Nieuwe Aarde". Zeven jaar geleden hebben we de naam voor onze school van hem geleend. Het is mijn grote wens om met De Nieuwe Yogaschool een waardevolle bijdrage te mogen leveren aan 'het nieuwe normaal'. 'Een nieuw bewustzijn'. Voor een school die ons leert om ons bewuster te verhouden tot dat wat is. Die ons inspireert om onszelf over te geven wanneer het leven dat wil. En die ons allen aanmoedigt tot de allermooiste dans. 

Ik hoop je gauw te ontmoeten!


Namasté, 
Johan

De opening

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ